Zapomeňte na dřevo a pořiďte si domů kamna na pelety

Možná ani nevíte, že existují, nebo si nedovedete představit jejich fungování. Peletová kamna nabírají na popularitě teprve poslední roky, ale rozhodně se vyplatí přemýšlet o jejich pořízení domů. Proč? To zjistíte v našem článku.

Zatímco topení dřevem je klasika, která nikoho nepřekvapí, používání dřevěných pelet pro vytápění je v Česku záležitostí až přibližně posledních 20 let.

Za tu dobu se Česko stalo peletovou velmocí, která vyrobí dostatek paliva nejen pro tuzemské zákazníky, ale i pro vývoz do zahraničí – například do Německa, Itálie nebo do severských zemí. Pro české zákazníky topení peletami znamená, že využívají lokální palivo z obnovitelných zdrojů za příznivou cenu, u kterého nehrozí výpadky nebo omezení dostupnosti.

Automatická kamna na pelety pro jednoduché vytápění

Na trhu najdete kotle na pelety i peletová kamna. Kotel se připojuje k topné soustavě s radiátory a pro jeho správný provoz se vyžaduje samostatná technická místnost, zatímco kamna patří do interiéru. Skvěle se hodí například do obývacího pokoje nebo do jídelny, kde chcete mít hezky teplo.

Peletková kamna OPOP mají výkon v rozsahu od 2,5 do 6,5 kW, který je ideální jako doplňkový zdroj vytápění v rodinném domě. Můžete si v nich rychle zatopit během jara nebo podzimu, když se venku najednou výrazně ochladí,“ vysvětluje Ing. Jana Stříteská ze společnosti OPOP.

Kromě toho peletová kamna skvěle poslouží během studených zimních dní, kdy jednoduše a rychle ohřejí vzduch v místnosti na požadovanou teplotu.

Teplo bez práce? Velký zásobník to jistí

Komfort při používání zajišťuje elektronická řídicí jednotka a zásobník na palivo. „V našich kamnech najdete zásobník na 35 kilogramů pelet, které pohodlně vystačí na 3 dny automatického provozu,“ dodává Ing. Jana Stříteská.

Dokud mají kamna dostatek pelet v zásobníku, automaticky dodávají palivo na rošt hořáku. Přesně odměřují množství, které je potřeba pro požadovanou teplotu v místnosti, což řídí elektronická jednotka. Můžete si vybrat i svůj rozvrh, podle kterého se chod vytápění bude řídit během dne nebo celého týdne.

Přikládání bez starostí

Co důležitého odlišuje peletová kamna od kamen na dřevo? Pelety se sypou rovnou do zásobníku a zapálení probíhá automaticky díky podpalovací patroně. Během provozu kamen tak nemusíte otevírat dvířka – zcela tak odpadá ruční přikládání, které je nutné u vytápění dřívím.

Automatická regulace vše obstará za vás

S peletami nemusíte rozdělávat oheň, manuálně několikrát za den doplňovat palivo ani regulovat přívod vzduchu otevíráním a zavíráním klapek. Automatická regulace spalovacího procesu ohlídá všechno za vás.

Díky tomu je vytápění maximálně energeticky efektivní a zároveň se minimalizují emise škodlivých látek. Kamna na pelety v každém okamžiku monitorují a optimalizují spalování, což pomáhá šetřit palivo i náklady na vytápění a prospívá životnímu prostředí.

Design přesně pro váš domov

Kamna stejně jako krb dokáží pozvednout atmosféru v interiéru. Pohled na hořící oheň je příjemný a pro řadu lidí uklidňující. Kamna na peletky od OPOP mají skla, která se nešpiní díky speciálnímu systému proudění vzduchu kolem dvířek. Nezabírají v místnosti zbytečně moc prostoru a nevyžadují ani složitou údržbu. V průběhu provozu dochází k automatickému čištění hořákové misky a popel se sbírá do samostatné nádoby, kterou snadno vysypete.

„Na výběr nabízíme šest barev obkladového kamene. Díky tomu si přizpůsobíte vzhled peletových kamen podle svého vkusu i interiéru,” dodává Ing. Jana Stříteská ze společnosti OPOP.

Další výhodou kamen je nízká hmotnost a jejich jednoduchá instalace, při které nejsou potřeba stavební úpravy. V každém případě je ale vhodné nechat zapojení na odborníkovi a hlavně si zajistit nezbytnou revizi komínu.

Foto: Shutterstock, OPOP

You may also like...