Biovínem roku 2022 se stal Tramín červený z Mikulova
Centrum Excelence ve Valticích v minulém týdnu hostilo již 21. ročník soutěže o nejlépe hodnocené biovíno z České republiky. Šampionem a tedy biovínem roku 2022 byl vyhlášen Tramín červený 2019, výběr z hroznů z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov. Biovíno 2022 je součástí celostátní soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022.
V letošním ročníku soutěže se nejvíce dařilo Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov, které kromě celkového Šampiona soutěže, tedy Tramínu červeného 2019, výběr z hroznů, získalo i další hlavní ocenění. Nejlepším bílým vínem se stal jejich Riesling 2018 VOC Mikulov a nejlepším červeným Frankovka 2017, slámové víno. Vinařství si připsalo také cenu za nejlepší kolekci vín.
„Biovíno roku je prestižní soutěž vín v České republice, což se potvrdilo i letos, kdy bylo do soutěže přihlášeno nejvíc biovín v historii a šlo tak opravdu o velmi široké zastoupení. Vína byla ale hlavně velmi kvalitní, získala vysoké bodové hodnocení a porotci udělili velké množství zlatých medailí. O to víc nás pak těší, že jsme v takové konkurenci a na tak celkově vysoké úrovni dosáhli významného úspěchu. Je to pro nás známka toho, že biovína děláme opravdu dobře,“ sdělil k soutěži Ing. Petr Marcinčák, majitel rodinného Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov.
Šampioni a vítězové kategorií:
Absolutní šampion
- Tramín červený 2019, výběr z hroznů – Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov
Kategorie Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
- Vítěz kategorie a šampion bílých vín: Riesling 2018 VOC Mikulov – Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov
Kategorie Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem od 4 do 12 g/l
- Vítěz kategorie: Tramín červený 2021, výběr z hroznů – Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice
Kategorie Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem od 12 do 45 g/l
- Vítěz kategorie: Hibernal 2021, výběr z bobulí – vinařství Jaroslav Drmola a Saphira 2021, výběr z hroznů – Ing. Miroslav Volařík
Kategorie Bílá i červená odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem nad 45 g/l
- Vítěz kategorie a šampion červených vín: Frankovka 2017, slámové víno – Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov
Kategorie Červená vína odrůdová a známková se zbytkovým cukrem do 4 g/l
- Vítěz kategorie: Laurot 2019, pozdní sběr – VINSELEKT MICHLOVSKÝ a Cabernet Sauvignon ORGANIC & BARRIQUE 2018, výběr z hroznů – VINO CIBULKA – Portz Insel
Kategorie Růžová vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem nad 4 g/l
- Vítěz kategorie: Cuvée Nosislavský ryšák 2021, pozdní sběr – Vinařství Válka
Kategorie Vína šumivá a sekty
- Vítěz kategorie: SEKT CIBULKA Blanc de Blanc Organic 2019, jakostní šumivé víno – VINO CIBULKA – Port Insel
Dvě komise složené z řad odborné veřejnosti, pod vedením garanta soutěže Ing. Libora Nazarčuka, hodnotily 76 moravských a českých vín, kterým udělily 47 zlatých a 21 stříbrných medailí. Veřejná prezentace a možnost ochutnání těchto vín bude 9. – 11. září v rámci Pálavského vinobraní v Mikulově, spolu s víny z Národní soutěže vín – Mikulovské vinařské podoblasti.
Bio víno roku pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Sdružení vinařů mikulovské vinařské podoblasti, EKOVÍN – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína a Svaz vinařů ČR, za organizační spolupráce Národního vinařského centra. Účastnit se jí mohou všechna bio vína z České republiky, která mají certifikát ekologického zemědělství a splňují základní statut soutěže. Soutěž si klade za cíl porovnání a odborné zhodnocení biovín z různých vinařských oblastí, obcí a tratí v České republice a také podpora prodeje a produkce co nejkvalitnějších biovín s původem v České republice.