BistRAWveg: Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin.

Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

K těmto dnům zkrátka neodmyslitelně patří polévky, které zahřejí na těle i duši. Zároveň zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodají tu správnou energii! Jemný a lahodný celerový krém s libečkem vás určitě nenechá chladným. Blýskněte se a připravte svým bližním netradiční dezert v Raw verzi – dýňovo-mangový cupcake. „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká,“ přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.

Recept: Celerový krém s libečkem

Recept na 4 porce

Suroviny na polévku:

300 g celeru
95 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1 stroužek česneku bez středového klíčku
1,5 lžičky mořské soli
1 lžíce čerstvého libečku (nebo 2,5 lžičky sušeného)
0,5 lžičky bílého pepře
480 ml filtrované vlažné vody
libeček na ozdobu

Postup:

Opláchnuté a zcezené kešu společně s ostatními surovinami rozmixujte v mixéru na hladký krém. Polévku nalejte do misky / na talíř, ozdobte nasekaným libečkem a podávejte. Krém si můžete posypat také různými semínky, oříšky nebo například marinovanými semínky. 

Suroviny na marinovaná semínka:

30 g slunečnicového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
30 g dýňového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
1 lžičku sojové omáčky tamari
špetka uzené papriky
špetka kajenského přepře

Postup:

Opláchnutá a zcezená semínka smíchejte v misce s ostatními surovinami a nechte 6 hodin marinovat. Semínka stěrkou setřete na podložku sušícího plátu, rozprostřete a dejte sušit na 42°C cca 6 hodin do sušičky (dokud nejsou křupavá).

Recept: Dýňový cupcake 

Recept na 9 kusů

Suroviny na korpus:

90 g slunečnicového semínka (aktivované)
90 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
špetičku mořské soli
špetičku mletého hřebíčku
1,5 lžíce nepraženého kakao
90 g nesířených rozinek
1 lžíce nefiltrované vody

Postup:

V robotu s „S“ nožem zpracujte prvních 5 surovin na jemnou směs. Přidejte rozinky a vodu a zpracujte v lepivou hmotu, kterou rozdělte na 9 částí po 30 g a vtlačujte do cupcake formičky vystlané potravinářskou folii. Korpusky si odložte stranou.

Suroviny na krém:

150 g máslové dýně zbavené slupky a jader – nakrájejte na kostičky
65 g měkkých datlí – suché datle namočte na 3 hodiny do vody
26 g sušeného manga natural – namočte na 3 hodiny do vody
32 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1,5 lžíce oblíbeného sirupu (javorový, agávový, čekankový)
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky sušeného zázvoru
0,75 lžičky mletého psyllia
1,5 lžíce kakaového másla – roztavte ve vodní lázni
1,5 lžíce kokosový oleje – roztavte ve vodní lázni

Postup:

V robotu s „S“ nožem zpracujte dýni na velmi drobnou směs. V mixéru rozmixujte mango, datle, kešu oříšky a sirup. Přidejte dýni, koření, kokosový olej a kakaové máslo a rozmixovat na hladký krém. Nakonec přidejte psyllium a promixujte. Stěrkou setřete krém do misky, přikryjte a dejte lehce ztuhnout do lednice. Přes cukrářský sáček s otevřenou hubičkou ozdobte korpusky krémem. Cupcaky ozdobte dle libosti semínky, kokosem kustovnici, moruši apod. a před servírováním uchovávejte v lednici.

Zdroj: bistrawveg.cz

You may also like...