Bublinky pro vánoční i silvestrovský přípitek
Bublinky ke konci roku neodmyslitelně patří. A kdy jindy si je dopřát, než právě o Vánocích nebo při silvestrovském přípitku. Oslavte konec roku v příjemné společnosti a inspirujte se, jaké pohoštění můžete připravit svým blízkým při slavnostním setkání. Nechte se inspirovat od kuchaře Ondřeje Slaniny, který vybrané bublinky doplňuje lahodnými kanapkami.
Přemýšleli jste již, čím byste mohli potěšit své blízké při servírování na sváteční stůl? Inspirujte se nápady na kombinaci prémiových bublinek, které vám přináší sommeliér Tomáš Brůha a skvělých kanapek od Ondřeje Slaniny, šéfkuchaře Chateau St. Havel a tímto párováním zaručeně potěšíte každého hosta – i sami sebe.
Champagne Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blanc extra brut je šampaňské pro náročné gurmány. Jedná se o bublinky s elegantním perlením a neodolatelnou vůní v podobě citrusů a čerstvých briošek. V chuti ucítíte svěžest a lehké tóny hrušek, pepře a střelného prachu. V kombinaci s lanýžovým blinem s křepelčím vejcem, černým kaviárem a marinovanou červenou cibulí v balsamicu se bude jednat o zcela exkluzivní degustační pohoštění.
Lanýžový blin s křepelčím vejcem, černým kaviárem a marinovanou červenou cibulí v balsamicu
- Mouka
- Droždí
- Voda
- Lanýžová pasta
- Lanýžový olej
- Vejce
- Mléko
- Křepelčí vejce
- Černý kaviár (z hranáče)
- Červená cibule
- Aceto balsamico
- Cukr
- Sůl
Droždí necháme rozpustit ve vlažné vodě s cukrem. Vznikne nám tak kvásek na který potom nasypeme mouku, sůl, lanýžový olej, lanýžovou pastu a mléko. Směs dobře metlou rozmícháme až nám vznikne těsto, které pod utěrkou necháme cca 20 min kynout. Z vyběhlého těsta pečeme bliny v podobě puku. Křepelčí vejce vaříme cca 4 minuty a oloupeme. Červenou cibuli nasekáme najemno, osolíme a smícháme s balsamicem. Na hotový blin naneseme kaviár, marinovanou šalotku a přepůlené uvařené vejce.
Codorníu Cava Anna de Codorníu BdB Reserva brut je moderní šumivé víno, které není třeba příliš představovat. Jedná se o oblíbenou španělskou Cavu, která v lahvi kvasí dlouhých 15 měsíců. Díky tomu je docíleno krásně perzistentního perlení. Ve vůni vás okouzlí tropické ovoce, briošky a citrusy, které propůjčují těmto bublinkám příjemnou svěžest. Ochutnejte Cavu s pečenou tygří krevetou s koprovou majonézou, bazalkovým toustem, chilli vlákny a řeřichou a rozhodně okouzlíte každého svého hosta.
Pečená tygří kreveta s koprovou majonézou, chilli vlákna a bazalkovým toustem
- Tygří krevety
- Česnek
- Chilli
- Koriandr
- Sůl
- Pepř
- Bílé víno
- Máslo
- Toustový chleba
- Bazalkové pesto
- Chilli vlákna
- Majonéza
- Kopr
Krevety oloupeme z krunýře. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme oloupané krevety, nasekaný koriandr, nasekané chilli a utřený česnek, na konec přidáme bílé víno velice zkrátka podusíme a necháme zchladit. Majonézu smícháme s najemno nasekaným koprem. Z toustu nakrájíme malé trojúhelníky a pokapeme bazalkovým pestem. Připravené tousty pečeme v troubě na 160°C cca 10 minut. Na vychladlou krevetu naneseme koprovou majonézu, chilli vlákna a upečený toust.
Serenello Prosecco DOC Organic brut je velmi příjemné šumivé víno, které vás rozhodně nezklame. Žlutavá barva se zelenými odlesky se bude skvěle vyjímat na svátečním stole a příjemné perlení vás bude mile lechtat na jazyku. V chuti se odráží svěžest, která se skvěle hodí k tartaru z Marotské chobotnice s wakame salátem, karotkovou slámou a hráškovými výhonky.
San Venanzio Prosecco DOCG Demi Long brut je kvalitní prosecco vyráběné z hroznů z vyšších nadmořských výšek. Jeho slámově žlutá barva a jemné perlení se skvěle hodí i pro lidi, kteří běžně bublinky příliš nevyhledávají. V chuti ucítíte květiny a sadové ovoce, díky čemuž vám toto prosecco poskytne příjemně svěží zážitek. Výborně proto ladí s presovanou terinou z králičích stehen na gorgonzolovém sufflé s medovým dipem a rýžovým chipsem.
Codorníu Cava Non Plus Ultra Reserva 2018 brut si drží historické prvenství v kategorii Brut Cava – její vznik se datuje až do roku 1897. Po přivonění vás příjemně polechtají broskve a šťavnatá zelená jablka, za kterými se skrývají brioškové tóny. Chuť je elegantní, vyvážená s velmi jemným perlením, a proto se skvěle hodí k šunce iberico s medovým melounem, cibulovou grissinou, hráškovými výhonky a praženou cizrnou.
Cartron Crémant de Bourgogne BdN brut se svojí krémovou pěnou a narůžovělými odlesky se skvěle hodí jako aperitiv. Jedná se o velmi suché a svěží šumivé víno vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Proto jej můžete výtečně kombinovat se sušenou hovězí svíčkovou s kandovaným hořčičným semínkem a praženou šalotkou.
Champagne Deutz classic brut patří mezi jedno z nejlepších základních šampaňských na trhu. Jeho chuť je zcela čistá a ucítíte v ní meruňky, zralá jablka a kouřově minerální tóny. V nose vás zašimrá citronová vůně a ve sklence vás potěší jemná pěna s květinovým aroma. Pokud sladíte s kanapkami ze ceviche z mušlí sv. Jakuba se salsou creola, postaráte se o pravý gurmánský zážitek.
Champagne Charles Heidsieck Millesimé 2012 brut řadíme mezi vyzrálá, a hlavně velmi lahodná ročníková šampaňská. Má jemné perlení a v nose vás zaujmou tóny citrusů, bílých květů a medového toastu. Jeho lehce kouřová chuť spolu s velmi dlouhým, ale přesto jemným minerálním závěrem se skvěle hodí ke kanapkám z teriny z foie gras s pečenou tramenzinou, konfitovanou šalotkou a baby hruškou marinovanou v portském víně. Pokud si chcete dopřát příjemný večer nebo potěšit své blízké opravdovým luxusem, tato kombinace je sázka na jistotu.
Všechna zmíněná šumivá vína můžete pořídit na webových stránkách společnosti Premier Wines & Spirits www.1er.cz.