Byla považována za vtip ze Skotska. Budoucí whisky z pivovaru Bernard zabodovala

Než whisky spatří světlo světa, nejméně tři roky zraje v sudech. Po tu dobu se jí říká new make a už tyto „základy“ zkoumají odborníci a posuzují porotci. New make budoucí Whisky Bernard se stal překvapením největší domácí soutěže lihovarů Česká pálenka a ve své kategorii přesvědčivě vyhrál.

Václav Rout„Porotci jeden ze vzorků považovali za vtip. Někteří se domnívali, že organizátor, aby porotu trochu rozhodil nebo pobavil, přidal mezi ostatní jeden vzorek ze Skotska, který se vymykal. K našemu velkému potěšení to byl náš new make Whisky Bernard,“ vypráví Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady Chrámce, kde budoucí whisky vznikla. Překvapení bylo o to větší, že vítězný vzorek byl úplně čerstvý. „Vypálil jsem ho dva týdny před soutěží, v dřevěném sudu nebyl ani okamžik, přesto získal vyšší hodnocení než vzorky, které zrají třeba už i téměř tři roky,“ doplnil Jiří Syrovátka.

Mám napito hodně skotských new make a tento se mezi ně může směle zařadit. Jde o parádní destilát skotského střihu. Na tuto whisky se můžeme těšit,“ vyslovil svůj názor na new make Bernard jeden z porotců, renomovaný znalec whisky a majitel whisky studovny Whisky&Kilt Václav Rout.

Nové whisky nebude mnoho

V biolihovaru Zámecké sady v Českém středohoří vzniká od roku 2020 pro Rodinný pivovar Bernard pivní pálenka, letos zde vypálili i první várku budoucí Whisky Bernard. Ta vzniká z tzv. sladového vína, pro jeho výrobu Rodinný pivovar Bernard používá kvalitní humnový slad z vlastní sladovny v Rajhradě u Brna. První várka new make na svůj čas čeká ve třech 190litrových sudech z amerického dubu, ve kterých již zrál americký bourbon. Whisky Bernard bude tzv. single malt, tedy sladová whisky z jedné šarže, nebo dokonce jen z jediného sudu.

O soutěži

Soutěž Pálenka roku proběhla v Praze pod záštitou e-shopu Lihovárek.cz a oborové organizace palíren Unie Destilatérů. Účastnilo se jí 80 % českých lihovarů. Utkání 223 českých řemeslných destilátů hodnotilo 25 předních expertů a pět oborových novinářů. Destiláty byly hodnocené ve 13 kategoriích, každá z nich čítala 20 až 50 vzorků.

Foto: Jakub Moravec, Jiří Syrovátka

You may also like...