Český tým šéfkuchařů se v USA utká o prestižní titul Aramark Culinary Excellence Champions 2023
Přední čeští šéfkuchaři Radek David, Lukáš Sedláček a Tomáš Frištenský se zúčastní bitvy o titul těch nejlepších a nejtalentovanějších ve svém oboru. Na základě úspěchu v Chef´s Cupu (Mezinárodní pohár šéfkuchařů) byli jako jediný mezinárodní tým poprvé v historii nominováni do prestižní kulinářské soutěže Aramark Culinary Excellence (ACE 2023), jejíž finále se koná 15. října 2023 v americké Filadelfii. „Porotcům budeme chtít ukázat, že v Česku umíme přichystat pro naše klienty a jejich zaměstnance exkluzivní menu,“ uvádí za celý tým Radek David, kreativní šéfkuchař společnosti Aramark ČR, která je největším poskytovatelem firemního stravování u nás.
Americká společnost Aramark pořádá soutěže ACE každoročně. Jejich cílem je zviditelnit mimořádné talenty z řad šéfkuchařů, umožnit jim ukázat svůj um a schopnosti a prezentovat to nejlepší ze současné gastronomie. Hlavní kritéria hodnocení zahrnují především schopnost snoubit tradici s nejnovějšími trendy, způsob využití těch nejlepších surovin, inovace, týmovou spolupráci či pohostinnost.
Vůbec poprvé se do tohoto klání zapojí zahraniční šéfkuchaři. O to větší událostí je, že jimi budou ti z České republiky. S vítězi lokálních soutěží z USA se jako tým International utkají Radek David, Lukáš Sedláček a Tomáš Frištenský. České trio se do finále soutěže Aramark Culinary Excellence dostalo díky perfektním výkonům v soutěži Chef´s Cup v Chile, kde zazářilo v ostré konkurenci týmů z dalších třinácti zemí (konkrétně z Argentiny, Belgie, Kanady, Chile, Číny, Německa, Irska, Japonska, Koreje, Mexika, Skotska, Španělska a Velké Británie).
Účastníci finále soutěže ACE budou mít ve Filadelfii pouhé čtyři hodiny na to, aby porotcům naservírovali pětichodové degustační menu, na jehož přípravu budou muset využít jak předem stanovené, tak do posledního momentu tajné suroviny a ingredience, tzv. mystery basket. Menu bude sestávat z předkrmu, polévky, salátu, hlavního jídla a dezertu a porotci budou hodnotit zejména celkovou prezentaci kuchařů, načasování, kuchyňské dovednosti, pracovní prostor i způsob využití jednotlivých surovin. Posuzovat budou vedle chuti také kreativitu, kompatibilitu ingrediencí, vůně, textury nebo nutriční vyváženost. „Už na jaře v Chile naše jídla porotce zaujala, takže si věříme i na Ameriku. Rádi bychom tam vyhráli,“ říkají shodně Lukáš Sedláček a Tomáš Frištenský, kteří spolu s Radkem Davidem před cestou absolvovali několik přípravných tréninků.