Co dnes vařit? Tip na masové kuličky v rajčatové omáčce
Stačí pár kvalitních surovin a snadno vykouzlíte hlavní chod, který se povede hned napoprvé. Ačkoliv jsou masové kuličky v rajčatové omáčce původně italským receptem, oblibu si získaly po celém světě. Tradičně jsou podávány s těstovinami, jako jsou špagety nebo penne. Tato klasická italská specialita nabízí neodolatelnou kombinaci mletého masa a sladké rajčatové omáčky, která je velmi oblíbená zejména u dětí. Vyzkoušejte tento recept a úspěch je zaručen.
Přestože jsou masové kuličky relativně jednoduché na přípravu, existuje několik triků, jak je ještě vylepšit. Inspirujte se tipy od šéfkuchařů a potěšte své nejbližší nezapomenutelným kulinářským zážitkem.
- Základem dobrých masových kuliček je kvalitní mleté maso. Pokud máte možnost, vyberte si čerstvě namleté maso u řezníka. Šéfkuchaři nejčastěji doporučují směs hovězího a vepřového masa v poměru 1:1. K mletí se hodí všechna masa, která jsou prorostlá, jako například plec či kližka.
- Pokud se rozhodnete koupit maso předem namleté a zabalené, přečtěte si složení na Ideálně byste měli volit neochucené maso, abyste měli kontrolu nad výslednou slaností a chutí koulí.
- Šlachy a blány z prorostlého masa potřebují delší čas Ačkoliv kuličky můžete bezpečně podávat po 15– 20 minutách tepelné úpravy, pro perfektní kulinářský zážitek je nechte vařit co nejdéle – klidně 1–2 hodiny.
- Nenahraditelným základem poctivé omáčky je rajský „Při jeho výběru věnujte pozornost podílu rajčat ve výrobku. Intenzivnější chuť mají protlaky s vyšším obsahem kvalitních rajčat,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak a dodává: „Dáváme si záležet na vysokém podílu rajčat ve výsledném protlaku. Na výrobu 100 gramů našeho Master protlaku Spak spotřebujeme 400 g rajčat vyzrálých pod přímým sluncem.“
RECEPT – Masové kuličky v rajčatové omáčce
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 malou cibuli
- sůl, pepř
- 1 balení špaget
Na omáčku:
- olivový olej
- 1 malou cibuli
- 1 lžíci rajčatového protlaku Spak
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 100 ml vývaru
- 5 snítek tymiánu
- sůl, pepř
- parmazán na posypání
Postup: Nejdříve připravte kuličky. Do mísy dejte maso, vejce a vločky. Přidejte petrželku, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. Směs nechte chvilku odpočinout a poté z ní vytvarujte menší kuličky. Cibuli na omáčku nakrájejte najemno. V hlubší pánvi rozehřejte trochu oleje. Krátce na něm opečte cibuli a přidejte masové kuličky. Opečte je ze všech stran a poté přidejte protlak, prolisovaný stroužek česneku a římský kmín. Promíchejte a nechte rozvonět. Přidejte loupaná rajčata, vývar, tymián a vše promíchejte. Omáčku trochu osolte, opepřete a nechte ji asi 15 minut pod pokličkou probublávat. Mezitím uvařte špagety. Omáčku s kuličkami podávejte se špagetami a na talíři je posypte parmazánem.
Tip: Pokud chcete připravit vegetariánskou variantu kuliček, použijte místo masa 100 g sójového granulátu. Uvařte ho podle návodu a dál s ním pracujte jako s mletým masem.
Master protlak Spak
Tento lahodný protlak je založen na vysoce kvalitních rajčatech, která dozrávají v Evropě na přímém slunci. Na výrobu 100 g protlaku je spotřebováno 400 g rajčat. Díky vysokému podílu rajčat je protlak velmi hustý a pro dosažení intenzivní rajčatové chuti pokrmu stačí přidat jen malé množství. Protlak je ideální pro tepelnou úpravu při přípravě omáček, polévek, pizzy nebo zapékaných pokrmů. Je bez konzervantů a je vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany.