Další art deco Tretter’s Wine bar se již brzy otevře na Jugmannově náměstí

Tretter’s bar je pražskou stálicí. Kdo si nedal drink v Tretter’s baru, jako by nebyl. Neuvěřitelná atmosféra newyorského baru třicátých let je citelná na každém kroku. Americký bar se nachází v suterénu Obecního domu. Jeho stěny jsou obložené černými dlaždicemi s bílou spárovací mřížkou. Mimo jiné kontrastují s lidovými obrazy Mikoláše Alše v mosazných rámech. Klenutou místnost osvětluje secesní lustr od Františka Křižíka. Americký bar je nejstarším barem v Praze a druhým nejstarším barem v Evropě. Jeho historie sahá až do začátku minulého století, 

Exkluzivní art deco Tretter’s Wine bar v Dejvicích

Gastronomický koncept ART DECO, který vznikl spojením 4. generace rodin Tretterů a Lochmanů nabízí unikátní kombinaci nabízených vín, koktejlů, vybraných druhů Armagnac a Calvados, lahodné kávy a neodolatelných lahůdek, pečlivě připravených z vybraných druhů lososa, iberské šunky a výjimečných sýrů. Elegantní vinný bar je doplněn exponáty z rodinného archivu rodin Tretter’s a Lochmanů.

Není to jen klasický wine bar, ale i obchod s vínem. Každý den zde najdete kolem 350 druhů vín, která si můžete koupit i s sebou domů. S výběrem vín pomáhají zkušení a vstřícní someliéři. 

Podobný podnik se chystá nové i na Jungmannově náměstí. Více nám k dalšímu rozvoji řekl Michael Tretter, pokračovatel v budování rodinné značky TRETTER’S, která má více jak 90ti letou gastronomickou tradici.

Pokračuje projekt Café by Tretter’s?

Michael Tretter

Café by Tretter’s, které jsme otevřeli a provozovali v OC Anděl byl zastaven. Usoudili jsme, že náš koncept kaváren není přizpůsoben provozu v obchodním centru. Obchodní centrum svazuje a já jsem člověk, který potřebuje tvořit. Je to omezující jak otevírací dobou, tak určitými pravidly. Kavárna nezanikla, koncept existuje, hledáme k tomu nové prostory.

Jak vznikla provozovna Tretter’s Wine bar na Dejvické a co nabízí?

Asi před rokem jsme se spojili s kamarády, což jsou zakladatelé společnosti Bacchus, nejstarší dovozci vína, mně dodávají vína už 25 let. Spojili jsme distributora s dodavatelem a spustili sekundární prodej. Vynecháváme distributorskou marži, naše víno je tak pro zákazníky levnější než kdekoliv jinde. V kuchyni je našim pilířem losos, což je trochu zvláštní. Různě ho marinujeme, nakládáme… máme ho i v uzené verzi. Nabízíme fusion pokrmy – losos s asijskou omáčkou, k tomu francouzskou briošku a k pití crémant. Je to taková cesta kolem světa. Mám rád podobné chuťové výzvy, kuchyně má překvapit. Naše makronky podáváme s arašídovou omáčkou a k tomu calvados. Kombinace destilátu a sladkého dezertu.

Co se týká nové provozovny, těžíme tam z výhody, že to je centrum, Praha 1. Přenášíme tam wine bar z Dejvic s rozšířenou nabídkou. Bude tam lépe vybavené kuchyně, nabídneme možnost snídaní, kuchyně bude otevřena až do pozdních večerních hodin. Máme vlastní recepty na dezerty, speciální batátové hranolky, chipsy. Menu bude podobné jako v Dejvicích, ale rozšířené o nové pokrmy.

Design nové provozovny bude stejný jako na Dejvické?

Vracíme se trochu k základům značky Tretters, což je bordó a černá barva. Synonymem Tretters je vždy integrita dlaždic. Před 25 lety jsme začali s mozaikou, která se musí v projektech objevit. V Dejvicích je barva tyrkysová s bílou, opřeli jsme se o design z kavárny, který měl úspěch. V provozovně na Jungmannově náměstí bude tyrkysová nahrazena bordó a bílá černou barvou. Jsou tam čtyři krásné výlohy, které využijeme k posezení. Integrita je ale pořád stejná. Stejná grafika, seskupení, stejné doplňky, svíčky, i židle budou stejné.


Vína prodáváte po lahvích nebo i po skleničkách?

Máme vyrobenou speciální vanu, která je chlazená, ještě do ní dáváme i led a tam je cca 35 – 40 otevřených lahví pro denní nabídku. Wine list hostům nabízí otevřené lahve k dispozici, k tomu dalších tři sta lahví, které jsou zavřené a prodávají se celé. Naši someliéři pracují s přáním zákazníka, ten si může vybrat kteroukoliv lahev, my mu ji otevřeme a buď ji dopije u nás nebo si ji zakoupí a odnese sebou.

Horký současný problém, personál. Máte dostatek kvalitních lidí?

Personalistika je velmi složitý aspekt, nelíbí se mi to asi jako nikomu. Na každou věc je ale lék. Přistoupili jsme k tomu trochu jinak. Můj otec měl čtyřicet let barmanskou školu, zajišťoval i barmanské kurzy. Já jsem v posledních měsících tuto školu převzal a přidal jsem tomu inovativní prvek: Svázat si užší spolupráci s hotelovými školami. Studenty si tak zaškolíme přímo v našich provozovnách, s našim personálem, nabídneme jim stáž a praxi. Po ukončení studia jim nabízíme práci. Problém je, že hotelová škola produkuje každý rok velký počet žáků, kteří odmaturují a pouze 15 % zůstane v branži. To je trápení jak studentů, tak i škol.

Otevření nové provozovny

Museli jsme posunout termín otevření, plán byl 1. října, troufám si říci, že 10. listopadu otevřeme.

Děkujeme za informace a těšíme se na nový wine bar.

PF
Foto: archív majitele

You may also like...