Další díl seriálu Rozpal to, šéfe!: Krevety na citronové šťávě, baba ganoush i sladké vdolky

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 25. května ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

Nejprve, jako předkrm, se šéf rozhodne připravit jednoduché krevety na citronové šťávě. K tomu přihodí jemný avokádový salát – a je hotovo. Bez zbytečného nádobí, a hlavně – v letu. Jak šéf podotkne: „Vařit se dá opravdu na malém prostoru, některý je ale menší, než bych čekal. Tak si to vyměřte, než začnete. Abyste nebyli překvapení.“ Dál si můžete dát baba ganoush. Skvělé orientální jídlo, které v cizině proslavil Jamie Oliver, ovšem jeho recept nebude tomu šéfovu sahat ani k první chuťové buňce. Jak Zdeněk říká: „Důležité je nezapomenout na ovocný aspekt,“ a přihodí k lilku také hrozen cherry rajčátek.

Následovat bude návrat ke kořenům. Tedy ke kuřecím křídlům na pivě. Šéf má jasno: „Na gril patří křídla, do marinády pivo. Pozor ale, abyste nepřekombinovali chutě.“ Jemu se to jistě nestane, protože nad otevřeným grilem se nakonec pochválí: „To voní, je to normální vůbec? Zdéňo, ten výsledek vůbec není zlý!“ A má pravdu. Není.

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát společně vykouzlí vdolky. Jak šéf vysvětlí: „Máma mě jimi krmila jako malého kluka, Iveto. Takže laťka je hodně vysoko.“ A ujme se role hnětače a podavače, aby se Ivetě trémou tolik netřásly ruce. Jaký bude výsledek? Uvidíte už v úterý. A moudro, které by se mělo tesat. Jak prohlásí Zdeněk – základem úspěšného grilování nejsou suroviny ani počasí, ale něco úplně jiného: „Základem je zorganizovat si práci tak, aby na tebe žádná nezbyla. Pak ti bude u grilu skvěle.“

Vezměte si tuto radu odborníka k srdci, bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.

Kuřecí křídla na pivu

kuřecí křídla
sůl
pepř
worcestrová omáčka
pivo
sladká paprika
citron
arašídový olej
oregano

Omáčka
olej
cibule
česnek
zázvor
sůl
cukr krystal
rajský protlak
pivo
med
chilli
červený vinný ocet
dijonská hořčice
sójová omáčka
worcestrová omáčka
citron

Maso v pekáčku řádně osolte a opepřete. Zakápněte worcestrovou omáčkou a zalijte trochou piva. Posypte sladkou paprikou a pokapejte citronovou šťávou a arašídovým olejem. Maso s ingrediencemi promíchejte a nechte chvíli marinovat. Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, dva stroužky česneku a kousek zázvoru. Osolte a posypte trochou cukru. Přidejte lžíci rajského protlaku, pivo a dvě lžíce medu. Namelte do omáčky trochu chilli a zakápněte červeným vinným octem. Vmíchejte jednu nebo dvě lžíce dijonské hořčice. Přilijte trochu sójové omáčky, worcestrové omáčky a citronové šťávy. Nechte omáčku svařit, aby zhoustla.

Kuřecí křídla dejte na gril nejprve kůží dolů. Zbytek marinády z pekáčku můžete nalít do omáčky a nechat povařit. Z každé strany grilujte křídla zhruba 5 – 7 minut. Během pečení je potírejte omáčkou. Upečená křídla posypejte ještě čerstvým oreganem a namáčejte je do husté omáčky.

Vdolky

Těsto
530g polohrubé mouky
30g droždí
50g másla
70g cukr moučka
10g soli
300g mléka
3ks žloutky
1 lžíce rumu
trocha citronové kůry

Náplň
olej/sádlo na smažení
50g tvarohu na strouhání
250g smetany ke šlehání
200g povidel

Polohrubou mouku vsypte do mísy nadrobte do ní droždí, přidejte cukr moučku, žloutky a trochu soli. Rozpusťte máslo a spolu se zahřátým mlékem ho přilijte k mouce. Vypracujte hladké těsto, které nechte zhruba půl hodiny kynout. Pak ho lehce propracujte, aby byly vdolky hezky nadýchané, a nechte kynout dalších 30 minut. Z vykynutého těsta vyválejte placku tenkou zhruba 1 centimetr a z ní vykrajujte vdolky. Do nich vytlačte uprostřed prsty důlek. Rozpalte olej nebo sádlo a smažte vdolky do zlatova. Ozdobte je povidly, zakysanou smetanou a nastrouhaným tvarohem a můžete podávat.

Foto: FTV Prima

You may also like...