Dodejte svému tělu vitamín C. Na citrón však zapomeňte, šípek má větší obsah céčka
Vitamín C je malý kyselý zázrak, který nejen posiluje náš imunitní systém, ale také je jedním z předních antioxidantů, pomáhá při tvorbě kolagenu a zajišťuje pružnost cév. V neposlední řadě navíc zvyšuje vstřebatelnost železa. Bohužel lidský organismus nedokáže vitamín C sám produkovat, proto jej musíme přijímat ve stravě. Ve kterých potravinách jej najdeme nejvíce? Překvapivě citrón to nebude!
Na prvním místě najdeme jednoznačně šípek – jen pět šípků pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Zahřejte se večer šípkovým čajem nebo si dejte ke snídani šípkový džem. Potěšíte své chuťové pohárky, ale především významně doplníte céčko. Odměnou vám bude posilněná imunita. Vyzkoušejte třeba Pragerovu limonádu šípek, kterou vyrábí rodinná firma z lokálních surovin a s ohledem na udržitelnost.
Skvělou potravinou, která má nadměrné množství vitamínu C je typicky český černý rybíz, kterou v letním období častokrát najdeme na zahradách našich babiček. Kdo se během léta nepředzásobil a černý rybíz si nezamrazil, může najít tohle výjimečné ovoce ve velkoobchodě makro.
Máte rádi chilli? Tak to potom nedostatkem vitamínu C jistě netrpíte, protože právě chilli papričky jsou jeho skvělým zdrojem. Zkuste si k večernímu mlsání dát pochoutku od Berounského křupana s příchutí chilli. Nejen, že tak podpoříte lokální řemeslnou výrobu, ale navíc doplníte důležité živiny pro svůj organismus. Ostrému zrovna neholdujete? Zvolte papriku, i ta totiž „céčko“ do organismu báječně doplní. Avšak pozor – není paprika jako paprika. Nejvhodnější je paprika žlutá, červená obsahuje vitamínu C o třetinu méně a ta zelená až o polovinu.
Mezi potraviny plné vitamínu C neodmyslitelně patří citrusové plody. Avšak citrón není nejlepší volbou – vitamín C sice obsahuje, ale jen v menším množství. Sáhněte raději po pomelu nebo pomeranči. Nakupte ve velkoobchodu makro v období od 20. do 22. ledna alespoň za 2 022 korun a získejte rovnou 5 kilo pomerančů jen za pětikorunu. Můžete je sníst jen tak nebo si z nich vyrobit lahodnou šťávu.
Doporučená denní dávka pro dospělého je 75 mg. Jak ale vitamín C v potravinách neznehodnotit? Největším nepřítelem „céčka“ je teplo a oxidace. Při vaření klesá každých pět minut obsah vitamínu C až o 10 %. Po nastrouhání dané potraviny vlivem oxidace po 15 minutách zmizí už 50 % tohoto kyselého zázraku. Bohužel však i čas je nepřítel – proto nejvíce vitamínu C obsahuje ovoce a zelenina hned po sklizni. Ale i proti tomu se dá bojovat, stačí skladovat ovoce a zeleninu ve tmě nebo potraviny zmrazit.