Dominik Unčovský bude reprezentovat Česko v evropském finále kuchařské soutěže Bocuse d’Or
Pořadatelé nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or ve čtvrtek 12. října zveřejnili seznam zemí, jejichž týmy byly vybrány k účasti v evropském finále Bocuse d´Or. Po mnoha letech je mezi nimi také tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským! Bocuse d’Or Europe se koná 19. – 20. března 2024 v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.
„Je to úžasný úspěch pro českou gastronomii. Postup už není automatický, jako tomu bývalo dříve a o to je to cennější. Je to úspěch celého týmu, protože i naše profesionalita a organizace měla na postup zásadní vliv. Teď je třeba se do Trondheimu důkladně připravit a v tom má Dominik, Adam a Lukáš naší plnou podporu.reaguje na aktuální informaci ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu.
Dominik Unčovský získal šanci zúčastnit se evropského finále poté, co se 6. května rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or v pražském O2 universu. Mladý talentovaný kuchař začínal v Pražském kulinářském institutu, kde asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha, v následujících letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Od loňského roku je ambasadorem makro akademie.
Dvoudenní evropské finále soutěže Bocuse d’Or bude vrcholnou gastronomickou událostí. V úterý 19. března se od 9.00 do 17.00 hodin utká prvních 10 týmů, ve středu 20. března od 9. do 20 hodin bude soutěžit zbývajících 10 týmů a den zakončí slavnostní vyhlášení výsledků. Do kuchařského klání se spolu s českým týmem zapojí týmy z Islandu, Polska, Francie, Španělska, Holandska, Dánska, Itálie, Němeska a Norska. Tým tvoří vždy kuchař se svým asistentem, tzv. commis, kteří musejí v časovém limitu kompletně připravit pokrmy na předem dané téma. Top 12 týmů poté zamíří na světové finále Bocuse d’Or do francouzského Lyonu.
Turín v roce 2018, Tallinn v roce 2020, Budapešť v roce 2022… Bocuse d’Or pokračuje ve vyzdvihování evropského gastronomického dědictví, proto byl coby hostitel Bocuse d’Or Europe 2024 vybrán Trondheim, považovaný za „domov severských chutí“. Norsko je zemí nabízející mimořádnou rozmanitost produktů – od masa přes ryby, mořské plody až po sýry. Bocuse d’Or Europe se do Norska vrátí 16 let po té, co se ve Stavangeru v roce 2008 konal jeho první ročník. „Naši norští přátelé se velkou měrou zasloužili o rozvoj a výbornou pověst soutěže, jsme velmi rádi, že se evropské finále bude konat právě v Trondheimu. DNA soutěže Bocuse d’Or spočívá ve zdůrazňování rozmanitého světového kulinářství a je proto přirozené, že se každý kontinentální ročník koná v jiném evropském městě,“ potvrdil Jérôme Bocuse, prezident Bocuse d’Or.
Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola.