Dominik Unčovský se stal Objevem roku v prestižní anketě Zlatý kuchař 2023
Osmý ročník oblíbené ankety Zlatý kuchař zná vítěze všech sedmi kategorií – včetně té, která z hlediska budoucnosti české gastronomie patří k těm nejzajímavějším. Objevem roku, tedy kuchařským talentem s velkým potenciálem, je Dominik Unčovský, v současné době ambasador makro akademie. Titul Zlatý kuchař 2023 získal Jan Knedla (Papilio, Vysoký Újezd), druhé místo obsadil Marek Fichtner (Červený Jelen, Praha) a bronzová příčka patří Janu Punčochářovi (U Matěje, Praha).
Dominik Unčovský je vycházející hvězdou gastronomického nebe. Ve 14 letech začínal jako asistent v kuchyni Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. Vyučil se v Pražském kulinárním institutu, prošel známými českými podniky, jako La Bottega di Finestra, Sansho a Mánes, tři roky působil ve věhlasném rakouském hotelu A-ROSA v Kitzbühelu, absolvoval stáž v Indii. Vloni v květnu se rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola nejprestiženější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Následně byl tým České republiky v čele s Dominikem po mnoha letech vybrán k účasti v evropském finále Bocuse d´Or, které se konalo letos v březnu v norském Trondheimu. Už samotná účast je obrovským úspěchem a zviditelněním české gastronomie ve světě.
Anketu Zlatý kuchař vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel. O laureátech šesti kategorií (Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Zlatý cukrář, Síň gastronomické slávy a Hvězda street foodu) rozhodují hodnotitelé z řad odborníků a fandů gastronomického řemesla, kteří oceňují především invenci, kreativitu a originalitu nominovaných kuchařů. Vítěz kategorie Volba veřejnosti vzešel z online hlasování. Více na www.zlatykuchar.cz.