Dýňová inspirace: Tři recepty, které si zamilujete

Mysleli jste si, že když držíte dietu, nemůžete do svého jídelníčku zařadit dýni? Omyl! Dýně  má v ketonové dietě rozhodně své místo. Protože její sklizeň právě vrcholí, připravili jsme pro vás 3 výborné a zdravé pokrmy, které by ve sbírce vašich oblíbených receptů neměly rozhodně chybět. 

Krémová dýňová polévka

Výživná polévka, která vás zahřeje v sychravých podzimních dnech. Lahodný oběd nebo večeře, se kterou vaše tělo získá potřebné látky – bílkoviny, vlákninu, minerální látky i vitamíny. Recept je vhodný od 1. fáze KetoMix diety. 

Co budete potřebovat (na 1 porci):

Postup

V hrnci na lžíci řepkového oleje nechte zesklovatět cibulku, přidejte kmín, nakrájený česnek, dýňové pyré, KetoMix proteinovou polévku se zeleninovou příchutí a zalijte vodou. Dobře promíchejte a vařte asi 15 minut. Promixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, přidejte chilli koření.

Dýňové lívance

Lahodné lívance z kokosové mouky a dýně jsou plné voňavého koření. Pochutnejte si na skvělé a zdravé podzimní snídani bez lepku a bez laktózy. Dopřát si můžete ve 2. fázi KetoMix diety maximálně 1 porci na den

Co budete potřebovat (na 2 porce = 4 lívance):

  • 40 g kokosové mouky,
  • 2 odměrky proteinové palačinky KetoMix,
  • 2 lžičky KetoMix vanilkové příchuti ke koktejlu,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • ½ lžičky skořice,
  • špetka soli,
  • špetka sušeného zázvoru,
  • špetka mletého hřebíčku,
  • 2 bílky,
  • ½ hrnku dýňového pyré,
  • řepkový olej,
  • ½ až ¾ hrnku vody nebo bezsacharidového mandlového mléka.

Postup         

Nejdříve si připravte dýňové pyré. Dýni umyjte, oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na menší kousky, které dejte do hrnce a zalijte vodou. Vařte asi 15 minut do změknutí. Vodu slijte. Po vychladnutí dýni rozmixujte tyčovými mixérem na hladké pyré. V lednici skladujte maximálně 5 dní nebo zamrazte. 

Ve větší míse smíchejte kokosovou mouku, proteinovou palačinku KetoMix, vanilkovou příchuť, prášek do pečiva, skořici, sůl, zázvor a hřebíček. Přidejte dýňové pyré, bílky a vodu nebo mandlové mléko. Prošlehejte do hladka. Jednotlivé lívance odměřujte s pomocí lžíce přímo na rozpálenou pánev. Smažte z obou stran dozlatova na trošce řepkového oleje. 1 porce = 2 lívance.

Dýňové kuřecí kari

Thajská kuchyně je plná chutí a vůní. Připravte si autentické kari v keto stylu plné čerstvé zeleniny a křehkého kuřete v krémové dýňové omáčce. Recept je určen pro 2. fázi KetoMix diety. Na 1 porci vyčerpáte 6,5 g sacharidů z denního limitu zeleniny. 

Co budete potřebovat (na 6 porcí):

  • 600 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky,
  • 40 g cibule, nakrájené najemno,
  • 10 g čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno,
  • 15 g česneku, nakrájeného nadrobno,
  • 1 lžíce thajského žlutého kari koření,
  • 1 lžička dýňového koření,
  • 150 g dýně, upravené na pyré,
  • 1 plechovka kokosového mléka (nedoslazovaného),
  • 200 g zelené papriky, nakrájené na proužky,
  • 500 g malých růžiček brokolice,
  • 20 g šťávy z 1 limety,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • řepkový olej,
  • konjaková bezsacharidová rýže
  • pár lístků koriandru na ozdobu.

Postup

Na lžíci řepkového oleje opečte v hlubší pánvi dozlatova kousky kuřete. Vyndejte na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte další lžíci řepkového oleje, cibuli, zázvor a česnek. Chvíli smažte. Pak posypte dýňovým a kari kořením. Nechte rozvonět. Přidejte dýňové pyré a kokosové mléko, promíchejte, osolte, opepřete a za občasného míchání povařte asi 15 minut. Pak vložte kuřecí kousky, papriku, brokolici a limetkovou šťávu. Zamíchejte a pod pokličkou na mírné teplotě vařte další 3 až 4 minuty. Zelenina by měla zůstat stále křupavá. Podávejte s bezsacharidovou konjakovou rýží. Ozdobit můžete několika lístky koriandru. Uchovávejte v lednici maximálně 4 dny. Nebo zamrazte a spotřebujte do 2 měsíců. 

Všechny uvedené recepty můžete zařadit i do klasického jídelníčku. Jídla jsou s minimem sacharidů a jsou tak ideální v rámci zdravého životního stylu. Další inspiraci hledejte na www.ketomix.cz.

You may also like...