Ekologické pivovarnictví: Jak pivovary snižují svoji ekologickou stopu?
Zájem o dopad na životní prostředí obecně roste a týká se každého průmyslového odvětví včetně pivovarnictví. Pivovary všech velikostí mohou zvolit udržitelné postupy, a tím zmírnit dopad na přírodu a klima. Co přesně pivovary dělají a co ještě mohou zlepšit?
Šetření vodou
Při vaření piva se spotřebuje obrovské množství vody. Ta je totiž potřeba nejen do piva samotného, ale také na chlazení a další úkony. Spotřebu vody lze snížit například díky systému s uzavřeným okruhem, kdy se v různých procesech vaření piva využívá vyčištěná odpadní voda. Pomoci může i sběr dešťové vody, kterou lze použít pro jiné účely než pro samotné vaření piva.
Snížení uhlíkové stopy
Lokální suroviny jsou skvělou volbou pro výrobu piva hned ze dvou důvodů.
- Užívání ingrediencí z nevelkých dálek je dlouhodobý trend.
- Malá transportní vzdálenost je spojena s nízkými emisemi.
Uhlíkovou stopu lze snížit i redukcí množství odpadu a jeho tříděním. Aktuálně jsou velmi oblíbené programy na kompostování a recyklování, skvělou cestou je i zálohování obalů. Sklo je jediný materiál, který lze recyklovat beze zbytku, a proto zálohování skleněných lahví dává smysl, je ale na čase se posunout dál a zálohovat i obaly z jiných materiálů, například PET lahve či zálohované plechovky. Což může mít významný dopad na životní prostředí. Mimochodem, víte, kam vyhodit plechovky od piva?
Některé pivovary se podílejí na kompenzaci uhlíku v rámci ekologických programů. Například společnost BrewDog, sídlící ve Skotsku, na plné čáře vede v oblasti udržitelnosti v pivovarnictví díky svému projektu Lost Forest, jehož záměrem je obnova původních lesních porostů a rašelinišť ve Velké Británii. BrewDog má v plánu pohltit dvojnásob uhlíku, který během výroby vypouští, což je obdivuhodné.
Nižší spotřeba energie
Úspora energie je ústředním tématem pivovarů bez ohledu na jejich umístění a velikost. Mnohé pivovary se zájmem o ekologii investují do špičkových systémů obnovitelné energie, například větrných a solárních. Více než 20 % celkové spotřeby energie pochází z chlazení, náklady lze snížit za pomoci izolovaných systémů a moderních glykolových kompresorů s proměnnými otáčkami, které se dokážou přizpůsobit odpovídajícím výkonům pro danou teplotu.
Zavádění ekologických metod výroby piva nejenže chrání přírodní zdroje, ale navíc i zvyšuje status pivovarů, které inspirují ostatní k přijetí ekologických postupů. Zachovejme přírodu v takovém stavu, aby si i následující generace mohly pochutnat na kvalitním pivu.
Foto: Freepik.com