Grilovací sezóna pokračuje, ochutnejte sýry na gril
Letošní léto vybízí ke gastronomickým zážitkům na zahradě. Menu, které lze vytvořit z čerstvých ingrediencí může být velice pestrobarevné. Od lahodných mas, přes čerstvou zeleninu a ovoce až k sýrům. Rodinná firma ALIMPEX FOOD přichází s několika tipy, jak obohatit paletu grilovacích pokrmů a přitom si pochutnat.
Například pařený uzený oštěpek značky Koliba je specialita přímo na letní grilování. Oštěpek je tradiční slovenský sýr z kravského mléka, který je uzen na bukovém dřevě. Je určený především ke grilování, pečení a opékání jak na grilu nebo v troubě, tak i na pánvi. Oštěpek až do středu změkne a mírně se nafoukne, ale přesto se nerozteče. Výborný je v kombinaci s brusinkovým džemem. Samotná příprava je velmi rychlá a snadná. Vhodný na gril je i Balsýr, měkký plnotučný nezrající bílý sýr. Balsýr na gril s bylinkami je kvalitní sýr balkánského typu, vyráběný výhradně z českého mléka. Ruční výroba zaručuje to, že Balsýr ze Žirovnice má nižší obsah sušiny a soli, a díky tomu vynikne jeho chuť. Vhodná na gril je také grilovací lahůdka ROUGETTE. Tu lze připravit v příchutích krémová, bylinky a chilli. Bylinky a koření jsou přímo v těstě sýru, nikoli jen na povrchu. Aroma se tak při grilování krásně uvolní do celého sýru. Bonusem navíc je, že sýr je přirozeným procesem zrání bezlaktózový. Sýry lze konzumovat jen tak s pečivem nebo vytvořit jednoduchou kombinaci například s bramborami. Během několika minut je přichystané pohoštění i pro několik lidí a to s minimálním úsilím.
„Koliba oštěpek uzený je speciálně vyrobený sýr pro úpravu na grilu, raclettu či na pánvi. Není třeba žádné balení do alobalu. Sýr se nelepí na rošt ani nevytéká. Jednoduše ho vyjmete z obalu a položíte na gril. Sýr se lehce nafoukne, nabobtná, ale neroztéká se,“ uvádí Martin Kincl, marketingový manažer. „Grilované sýry obecně hezky ladí vůní i chutí se širokou škálou ingrediencí. Ke grilovaným sýrům doporučujeme lehký zeleninový salát, opečené brambory, nebo pečivo. Sýry jsou ideální i pro přípravu vege hamburgerů. Grilovaný sýr můžeme podávat s celou řadou různých omáček, čatní, čalamádou či marmeládou. Omáčky chuť sýra zvýrazní a dodají chuti zcela jiný rozměr. Co například doplnit sýr fíkovou marmeládou. Zkuste a třeba vás to mile překvapí,“ dodává Martin Kincl.