Helena Fléglová a Vlad Ryasnyy v Pauseterii pokřtili své nové cukrářské knihy
Cukrářka a zakladatelka HF Pastry Academy Helena Fléglová vydala pokračování své úspěšné cukrářské knihy, HF Masterclass II. Naopak premiéry se dočkal Vlad Ryasnyy – „makronková bible“ Macarons je první knihou mladého cukráře. Své dílo pokřtili oba společně, symbolickým posypáním cukrem. Křest se odehrál v podniku Pauseteria poblíž Staroměstského náměstí, kmotrem obou cukrářských knih se stal houslista Pavel Šporcl. Hosty večerem provedl herec a moderátor Lukáš Hejlík.
Helenu Fléglovou a Vlada Ryasnyyho pojí nejen osobní přátelství a společná vášeň k cukrářskému řemeslu, ale také profesní spolupráce. Vlad je jedním z lektorů cukrářských kurzů v HF Pastry Academy, jejichž zakladatelkou je právě Helena Fléglová. Společné mají také to, že oba letos na podzim vydali svou cukrářskou knihu – Helena pokračování úspěšné HF Masterclass a Vlad monotematickou příručku věnovanou jeho nejoblíbenějšímu dezertu, makronkám. Není tedy žádným překvapením, že i křest se rozhodli uskutečnit společně.
Ten proběhl 28. listopadu v pražském podniku Pauseteria, který se nachází přímo u Staroměstského náměstí, v podloubí bývalé radnice. Mezi hosty byla řada osobností z gastronomie, například šéfcukrář Café Imperial Dolce Daniele Combi, šéfcukrář restaurace Triton Marc Le Breton nebo šéfkuchař restaurace Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb. Večerem provázel Lukáš Hejlík a o hudební doprovod před samotným křtem se postaral houslista Pavel Šporcl, který se posléze stal kmotrem obou knih. Ty cukráři pokřtili symbolicky cukrem.
Cukrářský kurz v tištěné podobě
Kniha HF Masterclass II je rozdělená do několika kapitol a najdete v ní sekce Odpalované těsto, Listové těsto, Monoporcové dezerty, Dorty, Skleničkové dezerty, Řezy, Česká cukrařina, Travel cake, Ovoce, Makronky, Zmrzlina, Čokoláda. Všechny receptury obsahují informace o počtu kusů, název formy, označení zdobící trubičky, suroviny, postup, kompletaci dezertu, obrázek s rozkreslením jednotlivých vrstev a v případě nutnosti i tipy a triky. Celkem 345 stran vědomostí a zkušeností Heleny Fléglové.
Vlad Ryasnyy ve své prvotině Macarons představuje na 336 stranách nejen historii slavného dezertu a různé možnosti výroby a náplní, ale prozradí také, jak makronky správně skladovat. Dále nabízí řešení, jak naložit s nepovedenými skořápkami. Kromě klasických makronek kniha obsahuje i postupy pro výrobu makronkových dortů, monoporcí a zmrzlinových sendvičů, které vznikly ve spolupráci s Helenou Fléglovou. Součástí dvojjazyčné knihy jsou QR kódy s odkazy na návodná videa pro ještě lepší srozumitelnost. Předprodej své „makronkové bible“ Vlad spustil během září, u příležitosti svých 25. narozenin. Samotné vydání pak bylo naplánované na druhou polovinu října. Díky velkému zájmu aktuálně vychází již druhý dotisk.
První cukrářská kniha Vlada Ryasnyyho věnovaná jeho nejmilejšímu dezertu – makronkám. Stěžejní částí jsou receptury na přípravu ořechového těsta pomocí různých metod a rozmanitých náplní včetně sýrových nebo alkoholických. Kromě klasických makronek jednotlivé kapitoly obsahují i postupy pro výrobu makronkových dortů, monoporcí a zmrzlinových sendvičů, které vznikly ve spolupráci s cukrářkou Helenou Fléglovou. Cukrářským mistrem se tak bude moct stát každý.
Obě knihy zakoupíte na e-shopech cukrářů, HF Masterclass II na webu HF Pastry Academy a Macarons na Sugar Life.
Za značkou Sugar Life, jež se zaměřuje na výrobu gurmánských sladkostí, stojí Vlad Ryasnyy – čtyřiadvacetiletý cukrářský nadšenec a experimentátor, který neúnavně vylepšuje a inovuje cukrářské receptury, aby je maximálně přiblížil k dokonalosti. Veškeré produkty vznikají ručně, pouze z kvalitních surovin přírodního původu. Neobsahují žádné umělé přísady ani sladidla. Mladý cukrář si zakládá na originálních chuťových kombinacích, které překvapí a utkví v paměti. V nabídce Sugar Life najdete džemy, karamely, nugáty, ořechové pomazánky a makronky, jejichž vylepšenou recepturu Vlad Ryasnyy vyvíjel od roku 2019.
HF Pastry Academy je cukrářská akademie určená pro profesionály, ale i nadšené hobby cukráře, kteří jsou otevření možnostem, jež moderní cukrařina nabízí. Zakladatelkou akademie a současně lektorkou kurzů je Helena Fléglová. Vedle ní působí jako lektoři Anna Marvanová a Vlad Ryasnyy. Akademie spolupracuje se světově uznávaným cukrářem Hansem Ovando, který každý rok přijíždí předvést své umění. Nově byla navázána i spolupráce s mágem ze světa čokolády, Alexandrem Bourdeaux.
V HF Pastry Academy lze absolvovat jednodenní, dvoudenní či dokonce pětidenní kurzy, které zájemce provedou světem cukrařiny od A do Z. Veškeré kurzy jsou praktické, a kurzisté mají možnost si jednotlivé postupy vyzkoušet. V akademii se pracuje pouze s těmi nejlepšími surovinami, jako jsou čokolády od značek Callebaut, Cacao Barry, Carma, pyré od firmy Ponthier a dalšími surovinami od uznávaných značek jako PCB nebo Sosa. Kromě praktických kurzů jsou k dispozici i online kurzy.