Hovězí po burgundsku: francouzská klasika v podání ambasadorů Miele
Když je venku pár stupňů pod nulou, nebo dokonce mrzne, až praští, určitě zatoužíte po něčem, co vás zahřeje a potěší svou výjimečnou chutí. A tím pravým se může stát hovězí po burgundsku. Ambasadoři Miele, oblíbený foodblogerský pár Lubojatzky Couple, přinášejí osvědčený recept na tuto francouzskou klasiku. Jemné, šťavnaté maso v bohaté omáčce plné vůní a chutí spolu s krémovou bramborovou kaší vytvoří dokonalý zážitek, na který budete dlouho vzpomínat. Připravte si tu nejlepší zimní večeři, která vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši.
Suroviny pro 4 porce:
500 g farmářské hovězí loupané plece, 2 střední mrkve, 2 střední žluté cibule, 8 žampionů (bílých nebo hnědých), 3 stroužky česneku, 80 g farmářské anglické slaniny, sůl a černý pepř, olivový olej dle potřeby, 2 lžíce dvojitě koncentrovaného rajčatového protlaku, 1,5 lžíce hladké pšeničné mouky, 500 ml kvalitního červeného vína (nejlépe z oblasti Burgundska), 200-300 ml hovězího vývaru, bylinky na dozdobení (petrželka nebo pažitka).
Pro bouquet garni připravte:
1 vnitřní list pórku (10 cm), 2 větvičky tymiánu, 2 větvičky majoránky, 4 stonky petrželky, 2 kuličky nového koření, 1 větší sušený bobkový list.
Postup:
Nechte hovězí plec hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím připravte bouquet garni – z pórku odkrojte 10cm kousek, podélně jej nařízněte a omyjte. Dovnitř vložte bylinky, nové koření a bobkový list. Stočte do ruličky a pevně převažte potravinářským provázkem.
Připravte si zeleninu: nakrájejte mrkev na nepravidelné kousky, cibuli na čtvrtiny a žampiony také na čtvrtiny. Česnek zlehka zmáčkněte čepelí nože. Ze slaniny odstraňte kůži (tu si schovejte) a nakrájejte ji na tenké proužky. Hovězí očistěte od největších blan, ale část jich ponechte kvůli rozpuštění kolagenu. Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete.




V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a zprudka opečte maso ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a ve stejné pánvi orestujte cibuli se žampiony. Po jejich vyjmutí snižte teplotu a vypečte slaninu. K ní vraťte maso i s vypečenou šťávou, přidejte rajčatový protlak a krátce zarestujte. Zasypte moukou, minutu restujte a přidejte opečenou zeleninu. Zalijte vínem a vývarem tak, aby bylo maso sotva ponořené. Přidejte bouquet garni, mrkev, česnek a kůži ze slaniny. Přiveďte k mírnému varu a seberte pěnu.
Pod pokličkou duste na mírném ohni přibližně 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podávejte s bramborovou kaší a posypané čerstvými bylinkami.
Tento i další recepty najdete na webu www.lubojatzkycouple.cz.
Náš tip: indukční varná deska Miele pro výkon a eleganci ve vaší kuchyni
Indukční varná deska Miele KM 7474 FL 125 Edition je ideální volbou pro ty, kdo hledají spojení výkonu, komfortu a moderního designu. Díky technologii PowerFlex nabízí nepřekonatelnou flexibilitu a výkon až 7,3 kW, který zvládne i velké hrnce, zatímco funkce TwinBooster zajistí rychlé předvaření.