Hugo Hromas je mistr ve vaření na otevřeném ohni. Své zkušenosti přibližuje v nové kuchařce Oheň a dým

Originální kuchař Hugo Hromas ve své autorské kuchařce Oheň a dým seznamuje čtenáře s uměním zakládání ohně, s jednotlivými technikami vaření na otevřeném ohni (např. na roštu, v kotlíku či třeba v tažínu…) a také s vybavením, které používá a láskyplně nazývá „můj plechovej cirkus.

Na ohni připravuje nejen pořádné kusy masa, ale také vynikající zeleninové pokrmy, peče chleba a dokonce i dezerty. Vaření na venkovním ohni je nejnovějším trendem světové gastronomie a Hugo Hromas patří mezi přední mistry tohoto stylu. Velká, krásná a graficky originální kuchařka, ze které od první stránky sálá oheň a stoupá kouř, patří i do kategorie „coffee tablekuchařek, tedy kuchařek, ze kterých budete nejen vařit, ale také si v nich číst a s potěšením si je prohlížet.

Ukázka z knihy:

„I když se díky vývoji obejdeme bez otevřeného ohně a všechno jde tiše, rychle a čistě vyřešit elektřinou nebo plynem, je znát, že kouzlu plamenů podléháme stále. I proto si leckterý z nás nechává doma stavět krb, nebo na chalupě využívá kamna, sporák na tuhá paliva, či dokonce poctivou pec. A to víte, že nám to nedá, a místo abychom si o víkendu dali pečené kuře z naší nové horkovzdušné trouby s párou a dotykovým displejem, raději rozpálíme kouřící uhlí a grilovací brikety a studujeme návody, jak si nachystat jídlo nějakým rurálním způsobem. Asi máme pocit, že v tu chvíli žijeme nějak víc doopravdy, nebo co.

Jakmile si osvojíte základy přípravy jídla na otevřeném ohni, už se vám nejspíš nebude moc chtít zpátky. Přestože oheň má několik nepříjemných vlastností, jídlo z něj přeci jen chutná jinak, jeho teplo je konejšivější než hučení elektrického přímotopu a u jeho světla se usíná o chlup příjemněji než u lampičky. Nicméně budu upřímný a řeknu vám i ty škaredý věci, aby vás snad u prvních pokusů neblahé vlastnosti ohně nezaskočily.

Křest knihy Oheň a dým proběhl v Bufetu na dvoře pivovaru Dva kohouti. Foto ze křtu: Petr Brodecký

Michal Hugo Hromas (*1976) vaří na ohni pod širým nebem v rámci vlastního projektu Nomadis. Jako kuchař pracoval v několika známých restauracích – např. Dahab Mezze restaurant, Dům vína U Závoje, Plzeňská restaurace Obecního domu nebo  Aromi. Všechno pak změnil pobyt na Sahaře, kde v roce 2007 vařil pro štáb Václava Marhoula při natáčení filmu Tobruk. Od té doby vaří pod širým nebem na otevřeném ohni. Byl to právě on, kdo stál u zrodu prvních street food festivalů v Praze. V roce 2016 vydal Kuchařku ze dvora (2016) s tradičními i méně obvyklými recepty venkovské kuchyně.

Hugo Hromas je nejen kuchařem, ale i velkým znalcem multikulturních kuchyní a pouličních způsobů stravování. Inspiruje ho kuchyně Balkánu, Levanty a hlavně milovaného Španělska – baví ho, když se v jídle prolínají kultury i gastronomické tradice a navzájem se obohacují.

Slovy autora:

Oheň a dým je sladkou odměnou za dvanáct let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a při dalších příležitostech. Nasbírané zkušenosti jsem s úspěchem využil i při práci v zahraničí. Stejně jako sportovci při benefičním utkání předvedou to nejlepší, co natrénovali, ale nekazí si hru usilováním o výhru, i tato kniha vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno jsem se za svou kariéru „ohniváka naučil.

You may also like...