I včely mají svůj den, připadá na 20. května. Jejich vzácnost si málo uvědomujeme
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost – med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
„Mechanické opylování není naše budoucnost. Měli bychom naopak všichni vyvinout snahu, aby včely existovaly. Jsou totiž nenahraditelné. Vedle toho, že jsou významnými opylovači, bez kterých by příroda nemohla existovat, jako jediné produkují med, potravu vhodnou pro člověka,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc, která zpracovává med přes dvacet let.
Co jste o včelách možná nevěděli?
- Včela létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu
- Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme
- Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů
- Život včely trvá pouhých 6 týdnů, dělnice při sběru nalétají více než 57 000 kilometrů
- Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 9 gramů medu
- K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život, ten trvá na jaře a v létě přibližně 6 týdnů
- Češi jsou národ včelařů, v Evropě jsme ve včelaření na třetím místě. Čerstvé včelařské statistiky říkají, že v roce 2019 u nás 778 300 včelstev chovalo 62 480 včelařů. Zatímco počet včelařů od roku 2018 vzrostl o 240, včelstev je ale takřka stejný počet.
- Med slouží lidstvu ke slazení od nepaměti, je zdravější alternativou než rafinovaný cukr.
- Med je zdravý a podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy, koenzymy, flavonidy, antioxidanty a další bioaktivní látky
- Češi snědí kilogram medu na osobu, což vychází na jednu kávovou lžičku za týden. To není mnoho, když jsou známá fakta o jeho blahodárném účinku na zdraví,“ říká Milan Špaček.