Inflace v Česku se vrací na cíl ČNB, zlevňují potraviny jako mouka, cukr či vejce
Míra inflace v Česku se v červnu vrátila na cílovou úroveň České národní banky, a to na rovná dvě procenta. Zaostala tak za očekáváním analytiků, kteří čekali inflaci čítající 2,4 procenta. Naposledy byla inflace na úrovni cíle letos v březnu. Od té doby jej převyšovala, což vyvolávalo určité obavy z jejího výraznějšího oživení, které jsou dneškem passé, alespoň tedy prozatím. Ani inflace v oblasti služeb už v červnu nestačila na to – na rozdíl od dubna a května –, aby obecnou inflaci „vytáhla“ nad cíl ČNB.
Koruna v reakci na zveřejnění červnové inflaci oslabila, o 0,2 procenta vůči euru, což znamená, že trhy zvyšují své sázky na snižování úrokových sazeb ČNB ve druhé polovině letošního roku. Trh dosud počítal s tím, že základní sazba ČNB by ke konci letoška mohla činit rovná čtyři procenta. Nyní nelze vyloučit, že to budou 3,75 procenta.
V meziročním pohledu sice služby v Česku stále zdražují, což se projevuje například citelným růstem cen v oblasti stravování a ubytování o více než sedm procent, tento růst však z velké míry kompenzuje zejména pokles cen potravin. Například mouka meziročně zlevňuje o zhruba 21 procent, vejce či cukr pak o přibližně pětinu. Zmírňuje zdražování v oblasti dopravy, kde se v červnu projevil příznivější než květnový vývoj cen ropy na světovém trhu a pohonných hmot v ČR.
Za celý letošní rok vykáže inflaci hodnotu 2,2 procenta. Bude tedy v blízkosti inflačního cíle, který za zákona znamená cenovou stabilitu.
Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank