Inspirace na Velký pátek: Pstruh s omáčkou z červeného vína
Velký pátek býval obvykle postní a nekonzumovalo se žádné maso. Někdy se tato tradice nedodržovala tak přísně a bylo možné dát si pokrm z ryb. Kdo si nemohl rybí maso dovolit, pekl místo něj bramborové těsto ve formě, která měla podobu ryby.
Pstruh s omáčkou z červeného vína (4 porce)
Ryba
4 filety z pstruha (á 200 g), 4 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř
Špenát
1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 150 g špenátových listů, sůl
Omáčka
1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kuliček černého pepře, 150 ml suchého červeného vína, 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu, 3 lístky šalvěje, 1 hrst hladkolisté petržele podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř
Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá. Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte. Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Vhodné víno: Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová