Jak stvořit fantastický svařák? Základem je kvalitní víno a k němu párované koření
Každé roční období si můžeme zpříjemnit nějakým sezónním drinkem. Tím zimním je bezpochybně svařené víno. Proč ovšem zůstat jenom u klasické receptury, když máme tolik rozmanitých přísad? Jak si dokonale napárovat svařené víno s ostatními surovinami, radí národní someliérka Klára Kollárová. Na co ale nejvíce upozorňuje? Nepodceňujte volbu vína. I svařák si zaslouží to kvalitní.
Když se řekne svařák, většině z nás se rozlije ve tváři blažený výraz a zasní se nad voňavým nápojem plným skořice, hřebíčku a badyánu. Svařené víno je u nás velmi oblíbené a je nedílnou součástí předvánočních trhů, kdy nás báječně prohřeje. Nicméně ruku na srdce – přemýšleli jste o něm jako o víně, které má své kvality? Napadlo vás někdy, že byste se odpoutali od jeho tradiční receptury? Že jsou třeba i jiné možnosti, čím ho obohatit? A že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?
„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením sommeliérské práce,“ vysvětluje národní someliérka Klára Kollárová. „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní, sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru.“
Základem dobrého svařáku je rozvar, který si musíme připravit na bázi cukru a vybraného koření. Opatrně ovšem se skořici! Pokud jí bude příliš, bude v rozvaru dominovat její hořkost. V ideálním případě si vyzkoušejte poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Pak už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru.
Jistě se shodneme na tom, že každé víno má nějaký charakter. Tudíž i se svařáky si můžeme poměrně barvitě vyhrát.
„Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce – ideální jsou sušené švestky,“ pokračuje zkušená someliérka a ještě dodává své další postřehy na párování vína a surovin. „Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“
Při přípravě svařeného vína můžete bezvadně experimentovat. Nebojte se přidávat i výraznější suroviny, které by vás třeba ani nenapadli. Co třeba taková vanilka, grep, nové koření, kmín, rybíz, pepř, bazalka, granátové jablko? Dá se s tím krásně vyhrát.