Kaufland a organizace Zachraň jídlo spouští kampaň a vzkazují: Nekrm koš
Krmit koš se nevyplácí. Věděli jste, že třetina veškerého jídla na světě končí právě v koši? Kaufland ve spolupráci s neziskovou organizací Zachraň jídlo připravil edukativní kampaň „Nekrm koš“ se spoustou zajímavých informací, které pomohou omezit plýtvání jídlem. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a doporučenou minimální trvanlivostí, jak skladovat jednotlivé druhy potravin, jak správně zacházet s lednicí a mrazákem nebo i to, co proti plýtvání potravinami dělá Kaufland.
Podle údajů spolku Zachraň jídlo jsou domácnosti odpovědné za 53 % potravinového odpadu a každá česká domácnost ročně „proplýtvá“ asi 20 000 Kč. V celé Evropské unii pak každý rok vyhodíme potraviny v hodnotě 149 miliard eur. Například jenom kvůli mylnému rozlišení data minimální trvanlivosti od data spotřeby skončí v EU ročně v odpadkovém koši téměř 9 miliónů tun jídla.
Kaufland jde v předcházení vzniku potravinového odpadu příkladem. Díky automatickému systému naskladňuje produkty s ohledem na očekávanou poptávku. Zboží jako nebalené pečivo, maso, ryby, drůbež, uzeniny, sýry nebo lahůdky s ohledem na datum minimální trvanlivosti průběžně zlevňuje. Dlouhodobě spolupracuje s Českou federací potravinových bank, které ročně daruje přibližně 250 tun potravin. V neposlední řadě pak potraviny nevhodné k prodeji za symbolickou částku prodává zoologickým zahradám a mysliveckým sdružením. I pro zbývající organický odpad se snaží najít uplatnění, je například zpracováván ke kompostování či využit pro výrobu energie.
Více ke kampani najdete na www.kaufland.cz/nekrmkos
Datum spotřeby vs. datum minimální trvanlivosti
Věděli jste, že je rozdíl mezi „spotřebuj do“ a „minimální trvanlivost do“? Datum spotřeby (spotřebuj do) je vždy na čerstvých potravinách, které bychom měli rychle sníst. Po uplynutí dané doby se už výrobek nesmí prodávat a my bychom jej měli jíst jen s opatrností. Jde zejména o mléčné výrobky, chlazené maso nebo ryby. Minimální trvanlivost nám říká, jaká je minimální životnost potraviny. Takové produkty se nekazí tak rychle, dokonce se smí i v obchodech s označením prodávat. Jsou to například sušenky, těstoviny nebo konzervy.
Tipy na správné uskladnění potravin
Kaufland spolu se Zachraň jídlo přináší tipy na uchovávání potravin, aby vydržely čerstvé co nejdéle. Díky těmto jednoduchým radám ušetříte spoustu starostí i peněz. Takže klidně vyskládejte nákup z tašek a jdeme na to.
Rajčatům (lilkům i paprikám) se daří v relativním teple. Zima a lednice jim nedělá dobře, přicházejí o chuť i hodnotné látky. Skladujte je ideálně o teplotách 8 až 15 °C, případně v pokojové teplotě.
Čerstvé bylinky proberte a odstraňte tlející části. Pak je v mikrotenovém sáčku s dírkami vložte do přihrádky na zeleninu v lednici, nebo je můžete zamrazit v ledových kostkách s vodou či olejem.
Houby skladujte v prodyšné nádobě v lednici při teplotě od 0 do 6 °C. Když se zapaří, budou toxické, proto je před uskladněním nemyjte. I tak je spotřebujte ideálně do 3 až 5 dní.
Brambory skladujte v suchu, tmě a chladu. A to nejlépe o teplotách do 6 °C, jinak začnou klíčit nebo na světle zelenat. Zelené části jsou jedovaté. Nejlepší je pro ně sklep nebo lednice.
Kořenové zelenině se nejlíp daří v chladu a relativně vyšší vlhkosti. Ideální je spodní přihrádka lednice. Nať bývá výborná do salátů nebo pesta. Vždy ji ale odřízněte a uchovávejte zvlášť.
Jablka skladujte v chladu, ve spodní přihrádce lednice nebo ve sklepě. Uvolňují ethylen, proto je uchovávejte odděleně od ostatního ovoce a zeleniny, jinak urychlují jejich zrání.
Bochník nejdéle vydrží zabalený v čisté utěrce v chlebníku nebo na ošatce. Utěrka pohlcuje vlhkost, a brání tak zplesnivění. Kvalitní chleba tak vydrží i týden. Delší trvanlivost mívá chléb kváskový.
Vejce potřebují chlad, nejlépe 5 až 8 °C. Nijak je neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. Spotřebujte je pak nejpozději do 28 dnů od snášky.
Jogurty skladujte v lednici v co největším chladu. I po datu spotřeby bývá obvykle v pořádku. Nekonzumujte jej ale, pokud že má nafouknuté víčko, nebo je na povrchu plíseň.
Mrazák vs. Lednice
Víte, že v 60. letech měla lednici asi jen polovina českých domácností? Pojďme se spolu podívat na to, jak správně nakládat s lednicí a mrazákem. Ne každý z nás má doma totiž kvalitní spíž nebo sklep.
Jak správně zacházet s lednicí
- Optimální teplota lednice jsou 4 °C.
- Udržujte lednici plnou maximálně ze tří čtvrtin.
- Nejčerstvější jídlo ukládejte dozadu.
- Uvařené jídlo nejdřív nechte vychladnout mimo.
- Čerstvé maso a mléčné produkty dávejte dál od sebe.
- Nákup ukládejte do chladu co nejdříve.
Jak správně zacházet s mrazákem
- Nedávejte do mrazáku horké jídlo.
- Jídlo dobře zabalte a vytlačte všechen vzduch.
- Mrazte menší porce, jaké sníte na jedno rozmražení.
- Popište si krabičky datem, kdy jste jídlo zamrazili.
- Rozmražené jídlo už znovu do mrazáku nevracejte.
- Naplňte celý mrazák, je pak energeticky úspornější.
Recepty – Dokonalé jídlo i ze zbytků
Čarujte jako opravdový šéfkuchař. I ze zbytků se dá vykouzlit dokonalé jídlo a navíc předejdete plýtvání potravinami. Měkká rajčata jsou skvělou surovinou pro domácí protlak. Z hnědých banánů můžete vyrobit sladké smoothie či osvěžující domácí zmrzlinu. Vynikající může být i zbytkové rizoto z toho, co dům dal.
Salát z pečené červené řepy
Suroviny:
5 malých červených řep včetně natí, pokrájených na klínky
3 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
sůl, pepř
1 lžíce datlového nebo javorového sirupu
1 lžíce balzamikového octa
6 lžic strouhaného parmazánu
5 lžic plátků mandlí, nasucho opražených
1 lžíce pažitky, nadrobno pokrájené
Citronovo-hořčičná majonéza:
5 lžic kvalitní majonézy
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička francouzské celozrnné hořčice
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžička datlového nebo javorového sirupu, sůl
Postup:
- Důkladně omyté, neoloupané a pokrájené řepy promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, solí a pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 35 minut.
- V misce rozmíchejte datlový sirup se 2 lžícemi balzamikového octa. Směs promíchejte s řepou a dejte péct na dalších 10 minut.
- Smíchejte všechny ingredience na majonézu a dejte stranou.
- Najemno pokrájejte listy řepy a vložte do velké mísy.
- V další misce smíchejte lžíci majonézy se lžící olivového oleje, citronovou šťávou, 1/2 lžící balzamikového octa, solí a pepřem. Směs nalijte na listy řepy a rukama 1 minutu masírujte. Přidejte polovinu parmazánu, polovinu mandlí a promíchejte.
- Upečenou řepu poklaďte na připravený salát z řepných listů, pokapejte majonézou, zasypte zbylým parmazánem, mandlemi a pažitkou.
Pesto z mrkvové natě
S kopcem lístků bazalky, hrstkou piniových jadérek, kusem parmazánu a olivovým olejem dokážete ve chvilce vytvořit luxusní pochoutku, která se skvěle hodí na dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba či polévek. Ale rozhlédněte se kolem a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje.
nať z 1 svazku mrkve
2 větší stroužky česneku
3 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř
Postup:
- Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
- Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
- Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
- Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
- V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
- Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.
TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.
Sušenky z dužiny po odšťavnění
Pokud si doma rádi děláte ovocné či zeleninové šťávy, zbývá vám spousta vylisované dužiny. Zachraňte cenné vitaminy a vlákninu, kterou obsahuje, a upečte z ní sušenky! Hýří všemi barvami a jejich přípravu zvládnou i malé děti.
100 g ovesných vloček
30 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté skořice
30 g slunečnicových semínek
360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)
40 ml rostlinného oleje
Postup:
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka.
- Přidejte dužinu a olej a uhněťte kompaktní těsto.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Z připravené hmoty odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich kuličky, skládejte je na plech a zploštěte dlaní do tvaru placiček.
- Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut dozlatova.
TIP: Slunečnicová semínka obměňte svými oblíbenými, třeba dýňovými, sezamovými nebo nasekanými ořechy. Zvyšují nutriční hodnotu sušenek a krásně v nich křupou.
Rychlé čoko brownie z červené řepy
Suroviny:
4 malé červené řepy, uvařené
150 g celozrnné mouky
3 lžíce holandského kakaa
100 g krupicového cukru
150 g másla, rozpuštěného
2 vejce, sůl
1 lžička jedlé sody
50 g nasekané tmavé čokolády
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Menší pekáček nebo zapékací formu vymažte tukem.
- V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a špetku soli.
- Pokrájenou červenou řepu rozmixuje s rozpuštěným máslem a vejci. Mokrou směs s červenou řepou opatrně promíchejte se suchou moučnou směsí.
- Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a přesuňte do formy. Pečte asi 40 minut, dokud z brownie nevyjde špejle suchá. Podávejte s jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem.