Klíčky a výhonky posílí imunitu, zaženou jarní únavu a doplní energii
Semínka rostlin obsahují vše, co rostlinka ke svému vývoji potřebuje. Během procesu klíčení se aktivují metabolické změny, zvýší se obsah vitamínů, minerálních látek enzymů, chlorofylu a dalších důležitých živin. Pro nás představují mladé klíčky a výhonky perfektní zdroj těchto cenných látek, jsou výborně stravitelné a tělo je umí snadno využít. Navíc si je za pár dní zvládne doma vypěstovat každý a na rozdíl od drahých vitamínových preparátů z lékárny vás stojí minimum peněz.
Přírodní antibiotikum a prevence jarní únavy
Každá rostlinka má na náš organizmus jiné účinky. Například výhonky řeřichy se odpradávna využívají k prevenci jarní únavy a na zvýšení imunity, čistí tělo a chrání ho proti nemocem. Vojtěška podporuje látkovou výměnu a pomáhá při problémech s akné. Mladé výhonky pohanky jsou skvělým zdrojem rutinu pro silné a zdravé cévy. Hořčice obsahuje významné množství vitamínu C, upravuje trávení a má antibakteriální účinky. Výhonky hrášku jsou vynikajícím rostlinných zdrojem bílkovin, obsahují jich až 25%. Naše tělo obohatí všemi 8 esenciálními aminokyselinami a vápníkem. Důležité je ke klíčení vybírat vždy zdravé mladé osivo, ideálně v kvalitě bio – bez zbytků pesticidů a umělých hnojiv.
Je libo pikantní řeřichu či sladký hrášek
Klíčky a výhonky nabízejí širokou škálu rozličných chutí, které výborně doplní vaše pokrmy. Řeřicha, ředkvička či hořčice jsou spíše pikantnější a skvěle chutnají jako doplněk tvarohových pomazánek, jogurtových dresinků a dipů či jako ostřejší posyp polévky. Příjemně křupavé a jemné výhonky má mungo, které chutná i dětem a obohatí vám salát, pomazánku či rizoto. U nás doma vedou křehké hráškové výhonky, které chutnají sladce jako hrášek a vyrobíte z nich báječné pesto či pomazánku, chuťově krásně doplní polévku či sendviče. Nezapomeňte, že klíčky a výhonky se nesmí tepelně neupravovat. Přidávejte je k pokrmu až nakonec, jinak by se cenné živiny zničily.
Koktejl ze zeleného osení
Přímo zeleným zázrakem bývá nazýván mladý ječmen. I ten si můžete snadno vypěstovat doma. Do misky či truhlíku na dno nasypte zeminu asi do výšky 5–8 centimetrů. Hustě posypte semínky ječmene (stejně dobře můžete použít pšenici či ječmen). Semínka by neměla být na sobě. Zasypte vrstvou zeminy, asi 2 cm silnou, jemně přitlačte a pravidelně zalévejte. Osení vyroste za 10-14 dní od výsevu. Výhonky ustřihněte asi 1 cm od zeminy, promyjte vodou a rozmixujte do smoothie nebo přidejte do salátu či do polévky.
Vyzkoušejte třeba naše zelníky s mungo výhonky či červenou pšenici s kořenovou zeleninou a řeřichovými klíčky. Semínka ke klíčení i na osení jsou k dostání na e-shopu: probio.cz/biopotraviny.