Koko ve varu bude vařit s Tomášem Měcháčkem
V příštím týdnu bude Koko vařit s hercem, stand up komikem i režisérem Tomášem Měcháčkem. Zpracovávat se budou jarní produkty, tedy medvědí česnek, budeme fermentovat a vymyslíme si i jinou zábavu.
Vzhledem k tomu, že herec Tomáš Měcháček žil několik let v Norsku, je pravděpodobné, že alespoň toho by Tomáš připravit umět mohl.
Zajímavostí je, že pokud vám ryba nevoní, omýváním ji pachu jistě nezbavíte. „A pak je třeba zbavit lososa šupin. Pak stačí tři minuty z každé strany hodit na pánev, osolit a nakonec šoupnout do trouby. Za pár minut je hotový. A vy musíte mít jasno, která vnitřní teplota steaku je pro vás tak akorát. Která vám chutná, a proč se vyplatí mít doma teploměr pro pečení masa,“ vysvětluje Koko.
Společně s Tomášem bude Koko mimo jiné chystat právě divokého lososa. A Tomáš přijde se skvělým tipem: „Když vám budou smrdět ruce po rybě, nakapejte si na ně citronovou šťávu a budou vám smrdět po citronu. Dojde i na ochutnávání jednotlivých druhů lososa a Tomáš se přizná, že mu nejvíc chutná ten: “… napíchaný antibiotikama, antidepresivama, zkrátka ten z farmy… Skvěle se doplňuje s mým vínem.“
Dojde také na upírský francouzák, ochutnávání ryb štábem. A na to, proč se koko přejídá chřestem. A v jakém období.
Věnovat se bude bílému chřestu. „Musím se vždy v sezoně chřestu touhle lahůdkou nacpat tak, že mi leze i ušima. Ale je důležité vybírat ten čerstvý… A taky vám řeknu, proč je bílý chřest bílý a co se u chřestu fakt nejí.“
To a mnohem víc už od pondělí na Primě, večer pak na Prima SHOW. Tak se dívejte a vařte.
Recept týdne: Fermentovaný tvaroh, mrkvička, salát z natí, miso dresing
Doba pečení: cca 30 min, příprava: 30 min, počet osob: 2
Fermentovaný tvaroh:
- 250 g tučného tvarohu kostka (nevakuovaný, jen zabalený v aluminiovém obalu)
- 5 g soli
- 80 ml mléka plnotučného
- olivový olej extra virgin
Pečená jarní mrkvička a miso dresink:
- svazek mrkve s natí
- 2 lžičky světlé miso pasty
- lžíce medu
- lžička sezamového oleje
- 50 ml olivového oleje
- trocha citronové šťávy
- trocha vody na zředění
- čerstvě mletý pepř
Salát z natí:
- nať z mrkve
- polníček
- olivový olej extra virgin
Fermentovaný tvaroh je potřeba připravit dopředu – Tvaroh v kostce smícháme důkladně se solí a mlékem, které ho trochu naředí. Když je hladký, přemístíme ho do čisté sklenice s víčkem a necháme den až dva stát mimo sluneční svit na lince v kuchyni. Po dvou dnech ihned použijeme, a nebo vložíme do lednice, kde se další zrání výrazně zpomalí.
Dále v malé skleničce důkladně promícháme všechny ingredience na dresink a zředíme vodou tak, aby byl hustý, ale tekl. Polovinu dresinku promícháme s důkladně omytými malými mrkvičkami (silné podélně rozpůlíme) a vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pečeme při 200-220 °C, dokud se mrkvičky místy až neopálí, budou měkké, jen mírně křupavé. Po dopečení je smícháme s trochou miso dresinku a servírujeme na fermentovaném tvarohu.
Nakonec v misce promícháme zelené lístky se zbytkem zálivky, servírujeme jako předkrm nebo vegetariánský hlavní chod.