Konopná vláknina má pozitivní vliv na lidský organismus
Prebiotická konopná vláknina patří mezi klíčové funkční potraviny, které mají podstatný vliv na lidský organismus. Již od pravěkých dob byla potrava rostlinného původu, obsahující vysoké množství prebiotické vlákniny, součástí jídelníčku našich předků. Během uplynulých let však došlo k zásadním změnám složení a kvality potravy, což má negativní dopad na zdraví populace. Proto je důležité jíst prebiotické vlákniny, jako je konopná vláknina, aby se zajistilo správné fungování trávicího traktu a celkového zdraví organismu.
Zdravá střeva vedou k posílené imunitě
Jedná se o nestravitelnou složku potravy, která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií střevní mikroflóry a tlumí činnost potenciálně nebezpečných bakterií. Vyvážená střevní mikroflóra hraje hlavní roli v dobře fungujícím imunitním systému. Důležitou funkcí prebiotické konopné vlákniny je také regulace střevního pH. Díky tomu se zvyšuje rozpustnost minerálů, jako je vápník a hořčík. Vláknina také přispívá k pocitu sytosti a může pomoci s regulací hmotnosti.
Kdy je vhodné užívat prebiotickou vlákninu?
- Po antibiotické léčbě: prebiotická vláknina urychluje obnovu přirozené mikroflóry tlustého střeva
- špatné trávení, zácpa: dochází k snadnějšímu vyprazdňování
- oslabená imunita: zvyšuje se odolnost vůči běžným infekcím
- osteoporóza: zlepšením biodostupnosti vápníku a hořčíku, prebiotická vláknina zvyšuje mineralizaci kostí a kostní denzitu (hustotu kostní tkáně)
- obezita: pozitivní vliv na snižování nadváhy
- riziko kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak), aterosklerózy: snižuje riziko vzniku těchto onemocnění
- zánětlivá střevní onemocnění (Crohnova choroba, ulcerativní kolitida): snižuje klinické symptomy, zánětlivé parametry i produkci prozánětlivých molekul, naopak zvyšuje sekreci protizánětlivých látek.
- riziko rakoviny tlustého střeva: pomáhá předcházet tomuto onemocnění
- zlepšuje hladinu cukru a glykovaného hemoglobinu u cukrovky
Konopná vláknina je metabolizována mikroby v gastrointestinálním traktu a produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, včetně acetátu, propionátu a butyrátu. „Konzumace vlákniny a prebiotik může vést ke zlepšení zdraví a prevenci nebo léčbě onemocnění. Konopná vláknina a prebiotika mají také příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,” sděluje MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC.
Přírodní léčivo
Zájem o snižování hladiny cholesterolu v krvi roste, protože vyšší hladina cholesterolu je spojována s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak). Léky na hypercholesterolemii mohou mít nežádoucí vedlejší účinky, takže se zkoumají i nefarmakologické přístupy. Vláknina a prebiotika mají příznivé účinky na mikrobiom a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Prebiotika jsou důležité i pro vaše mazlíčky
V prosinci 2016 se konalo setkání Mezinárodní vědecké asociace pro probiotika a prebiotika, kde odborníci z oblasti mikrobiologie, výživy a klinického výzkumu přezkoumali definici prebiotik. Prebiotikum je nyní definováno jako substrát, který hostitelské mikroorganismy selektivně využívají a přináší zdravotní prospěch. Pro prebiotikum je také důležité, aby byly prokázány jeho příznivé účinky na zdraví. „Konopná vláknina je bez diskuze prebiotikum, které splňuje tyto kritéria. Nová definice se také týká prebiotik určených k použití u zvířat, kde jsou stejně důležité jako u lidí. Proto je naše konopná vláknina vhodná i pro vaše čtyřnohé mazlíčky,” doplňuje Jiří Stabla, zakladatel značky Stabla.cz.
Produktový tip: Konopná vláknina se stává významným prebiotikem. Její význam v jídelníčku zdravého životního stylu stále roste. STABLA konopná vláknina pochází z přísně kontrolované šarže a je šetrně skladována. Vysoká jakost vlákniny je vždy zaručena dlouholetým know-how, mezi které se řadí spolupráce s nejlepšími farmáři. Pěstováno s láskou. Bez chuti a zápachu, vhodná pro dospělé a děti od 3 let.