Letní grilování: Marináda na maso nebo zálivka na salát z Yuzu
S teplými dny přichází oblíbená sezóna grilování. Nebaví vás pořád dokola ty stejné recepty? Chcete své dobroty něčím vylepšit a vytáhnout se před rodinou a přáteli? Stačit vám k tomu bude jeden pomocník, kterého ale proměníte v mnoho úžasných receptů – Yuzu!
Exotické citrusové ovoce yuzu pochází z Koreji, je nabité antioxidanty a vitamínem C, kterého je v něm dokonce více než v klasickém citrónu: „V Česku ho pořídíte zpracované s medem a cukrem. Vyčarujete z něj nejen čaj, ale i limonády, koktejly, dezerty, nebo marinády či zálivky na salát. Prostě všechno, co se vám bude hodit k perfektnímu posezení u grilu,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu.
Úžasná vůně a skvělá netradiční chuť dodá receptům na zajímavosti: „Použití je navíc úplně jednoduché, odměříte lžičkou potřebné množství, zamícháte a máte hotovo. Skvěle tak nahradíte cukr nebo med, který se běžně přidává a dodáte tonu navíc něco výjimečného,“ dodává Hynková.
Zkuste si připravit Yuzu chilli kuře, zálivku na salát nebo majonézu. Další recepty najdete na www.yuzu.cz.
- Yuzu-chilli kuře
Na marinádu:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 1 jalapeňo paprička
- ½ lžička chilli
- 1 lžíce yuzu
- Smícháme všechny ingredience na marinádu, kuře nakrájíme na plátky a naložíme do marinády cca na 1 hodinu.
- Vložíme na nepřilnavou pánev nebo na rozpálený gril a z obou stran opékáme na středním plameni, dokud nebude kuře hotové.
- Podáváme se zeleninovým salátem nebo pečivem.
- Yuzu zálivka na salát na dva způsoby
- 1 lžíce yuzu
- 1 lžíce hrubozrnná hořčice
- 1 lžíce olivový olej
Yuzu-limetka
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce yuzu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 4 lžíce limetkové šťávy
Vybranou zálivku připravíme smícháním všech ingrediencí a nalijeme na oblíbenou zeleninu.
- Yuzu majonéza
- šťáva z půlky citronu
- ½ lžíce hořčice
- 1 lžička soli (dle chuti)
- 2 žloutky
- 2 šálky rostlinného oleje
- 2 lžíce yuzu
- V misce smícháme citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky a šleháme metličkovým mixérem do hladka.
- Během šlehání pomalu přidáváme olej, až se vytvoří hustá majonéza.
- Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdříve.