MAKRO Czech Gastro Fest: Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii
Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl dnes šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu a generální ředitel makro ČR, Jiří Nehasil, jako uznání za jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky.
Zdeněk Pohlreich je jednou z nejvýraznějších osobností české gastronomické scény. Jeho kariéra zahrnuje působení v renomovaných restauracích, autorství úspěšných kuchařek a moderování populárních televizních pořadů, jako je „Ano, šéfe!“. Jeho neúnavná snaha o zvyšování úrovně české gastronomie a vzdělávání nových generací kuchařů významně přispěla k rozvoji kulinářské kultury v České republice.
„Zdeněk Pohlreich svou vášní a odhodláním inspiroval nespočet profesionálů i nadšenců v oblasti gastronomie. Jeho přístup k vaření a důraz na kvalitu surovin nastavily nové standardy v české kuchyni. Jsme hrdí, že mu můžeme předat toto ocenění, a jsme pyšní, že je od prvního ročníku ambasadorem našeho festivalu,“ uvedl Jiří Nehasil při předávání ceny.
MAKRO Czech Gastro Fest je každoroční událost, která spojuje profesionály i milovníky gastronomie s cílem sdílet zkušenosti, trendy a inovace v oboru. Třetí ročník národního gastronomického festivalu MAKRO Czech Gastro Fest představí na ploše 13 000 m² ve čtyřech patrech O2 univerzum Praha třináct tematických sekcí, přes 100 vystavovatelů a více než 200 odborníků z oblasti gastronomie. Návštěvníci si vychutnají tisíce degustační porcí desítky kuchařských show, a mohou se zúčastnit odborných přednášek, diskusí, rozhovorů a interaktivních prezentací v sekci MAKRO FORUM. Letošní ročník přivítá mimořádnou sestavu šéfkuchařů: šest držitelů michelinských hvězd či vítězů prestižní soutěže Bocuse d´Or, špičky české gastronomie a čtyři profesionální soutěže.





Ocenění Zdeňka Pohlreicha je vyjádřením uznání jeho celoživotnímu úsilí o pozvednutí úrovně české gastronomie a jeho neocenitelného vlivu na kulinářskou scénu v České republice. Cena se bude udělovat každý rok výjimečné osobnosti v oblasti gastronomie.
Zdeněk Pohlreich si z MAKRO Czech Gastro festivalu odnáší ocenění, ale i obavy. „Radost z ocenění mám, ale nevím, jak jsem k tomu přišel. Podobná ocenění se dávají na konci kariéry, tak doufám, že to není můj případ.” Bohužel nám ale Zdeněk nepředal žádnou zázračnou radu, která by z nás udělala schopné kuchaře. „Za úspěchem v gastronomii vždy stojí tvrdá práce a vytrvalost lidí, kteří to dělají ze srdce a ne pro slávu, nebo ocenění. Zázračný recept na to, aby z vás byl dobrý kulinář, neexistuje.”
Zdeněk Pohlreich je významný český šéfkuchař, gastronom, podnikatel, lektor, autor kuchařek a moderátor kuchařských pořadů. Svůj život zasvětil gastronomii a restauračnímu byznysu, přičemž jeho cílem je zanechat za sebou něco smysluplného, co bude lidem užitečné.
Ikona české gastronomie a první držitel ocenění Cena za celoživotní přínos v oblasti gastronomie a vzdělávání Zdeněk Pohlreich oslavil nedávno 50 let v gastronomii. Vyučilse kuchařem a svou kariéru zahájil v kuchyních pražských hotelů a restaurací. Po emigraci v roce 1989 působil jako šéfkuchař v Austrálii. Po návratu do České republiky pracoval jako šéfkuchař v pražských restauracích, včetně hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS a Marriott. Později se stal spolumajitelem restaurací Café Imperial, Divinis, Next Door a nově vlastní cukrářskou a pekařskou výrobnu Café Imperial Dolce.
Širší veřejnosti se stal známým díky televiznímu pořadu „Ano, šéfe!“, který moderoval. V tomto pořadu pomáhal zlepšovat úroveň českých restaurací a jeho přímý přístup si získal mnoho diváků. Během deseti let bylo odvysíláno téměř 100 dílů. Tým pořadu v čele se Zdeňkem Pohlreichem navštívil více než 100 podniků, mezi něž patřily restaurace, hospody, školní jídelny, motoresty, učiliště, hotely, penziony, a dokonce i fotbalový klub. Na podzim 2025 se bude premiérově vysílat nová řada tohoto úspěšného pořadu.
Festivalem návštěvníky provádí moderátoři Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar. „Na MAKRO Czech Gastro Festu 2025 čeká návštěvníky spousta dobrého jídla a pití, které je v degustačních porcích k dostání zdarma a k zakoupení pak ve velké porci. Jídla jsou skvělá a opravdu stojí za to. Kromě jídla je tu spoustu osobností, které v gastronomii něco znamenají, jako Zdeněk Pohlreich, Kristýna Němčková nebo Iveta Fabešová. Také jsou tu influenceři, jako je Kovy, kteří se začínají věnovat vaření.” Na festivalu se dále objeví zahraniční kuchařské hvězdy jako je Sebastian Gibrand, stříbrný medailista z prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or nebo Jimmi Eriksson (švédský kuchař roku, honorary Bocuse d´Or winner), Daren Liew, držitel dvou michelinských hvězd.