Med z Jižního Tyrolska je delikatesou pro gurmány. Vyzkoušejte i medovou pochoutku od jihotyrolské farmářky

Med všichni známe jako lahodnou, lehce stravitelnou, a energeticky hodnotnou potravinu, která obsahuje mnoho cenných výživných látek. Konzumuje se většinou bez úprav s pečivem, nebo jako přídavek do čaje, ovocných šťáv, jogurtu či mléka. Také pekaři a cukráři jej rádi využívají i při přípravě svých pochoutek. Použití medu při nachlazení, kašli a bolestech v krku je obecně známé.

Důležitou vlastností medu – zejména v dnešní době – je fakt, že jeho složky posilují imunitní systém. Med je považován za cenný přírodní lék, který napomáhá detoxikaci jater, zmírňuje příznaky nemoci dýchacího ústrojí, zabraňuje infekci a podporuje trávení. Má antibakteriální účinky a obsahuje mnoho zdraví prospěšných prvků, jako je vápník, železo, hořčík a sodík. Avšak pozor, tyto cenné látky si zachovává pouze v případě, že nebyl zahřátý více než na 40 °C! Med má méně kalorií než normální cukr, avšak jeho sladivost je o třetinu vyšší: jedna čajová lžička medu je sladká stejně jako 1,5 čajové lžičky cukru.

V České republice došlo za poslední sezónu k výraznému poklesu produkce medu. Proto, pokud byste chtěli ochutnat med mimořádné kvality z jiných oblastí, vyzkoušejte med z Jižního Tyrolska. Tento med vzniká na jihotyrolských farmách, v naprosto čistém prostředí alpských údolí. Horské farmy poskytující turistické ubytování pod značkou Roter Hahn se zde systematicky věnují také zemědělské produkci – a to včetně výroby špičkového medu. Kvalitativní kritéria kvality pro zemědělce, kteří vyrábějí med a chtějí být součástí značky Roter Hahn, jsou velmi přísná: včely sbírají nektar pouze na loukách, pastvinách a lesích v Jižním Tyrolsku. Výnos medu nesmí být zvyšován jakýmkoliv umělým přikrmováním, med musí být 100% přírodní a čistý. Tuto lahůdku je možné plnit pouze do sklenic.

Mimořádná kvalita místního medu souvisí i s unikátními přírodními podmínkami v jihotyrolských Alpách. Včely zde na jaře nacházejí širokou paletu květin na horských loukách, pastvinách či lesích – právě toto dává jihotyrolskému medu zvláštní, mimořádnou chuť. Produkují se zde zejména tyto čtyři druhy medu: květ, alpská růže, pampeliška a med lesní. Navzájem se od sebe liší a každý z nich stojí za ochutnání!

Pokud jste ještě jihotyrolský med neochutnali, máme pro vás dvě možnosti:

V současné vyrábějí med pod značkou Roter Hahn tři jihotyrolské farmy: Kammerhof, Hieslerhof a Lü de Pincia. Tyto farmy své produkty, včetně výborného medu, nabízejí k zakoupení také v internetovém obchodě Roter Hahn.

Tou druhou možností je vypravit se do Jižního Tyrolska osobně. Snad už to brzy bude opět možné: horské farmy značky Roter Hahn jsou mimochodem díky své jedinečné poloze s minimem lidí asi tou nejbezpečnější možnou dovolenou. Každá farma můžete nabídnout maximálně ubytování v pěti apartmánech. To zajišťuje dostatek soukromí a bezpečné poznávání místních krás. Kromě zážitků z pobytu v nádherném prostředí Alp či Dolomit, si můžete pochutnat i na místním lahodném medu. 

A nejlepší nakonec: recept na MEDOVÉ ŘEZY od Emmi Hintner Zingerle z jihotyrolské farmy Peterer-Hof u Rasen-Antholz, Roter Hahn

Medové řezy

Na těsto budeme potřebovat:

200 g špaldové celozrnné mouky
200 g celozrnné bílé mouky
3 zarovnané lžičky prášku na pečení
125 ml mléka

A k tomu postupně přidáme směs, která se skládá:

125 g másla
200 g medu
3 vejce
125 g nízkotučného tvarohu
kůra z půlky citronu
100 g rozinek
50 g lískových ořechů

Nejprve si vytvoříme směs: máslo s medem a vejci smíchejte dohromady tak, až vznikne pěna. Do ní přidejte nízkotučný tvaroh, citronovou kůru, rozinky a nastrouhané lískové ořechy. V druhé větší míse promíchejte mouky s práškem do pečiva. Přidejte mléko a vytvořte hladké těsto, do kterého vmíchejte dříve již připravenou směs. Vše dobře promíchejte a vlijte do máslem vymazané hranaté formy. Pečte při 175 °C asi 50 minut, nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.

Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.

Foto: Frieder Blickle Roter Hahn, SBO Benedikt Gasser

You may also like...