Na čarodějnice místo buřtů zeleninové špízy a na prvního máje i kus koláče
Oslavy prvního máje a tzv. čarodějnic letos vychází na víkend, a tak to vypadá na sobotu a neděli plnou dobrého jídla a zábavy. Pokud přemýšlíte, jak si hody ozvláštnit, máme pro vás dva netradiční tipy. Malá ochutnávka; nejdříve zdravě a chutně, ke konci nadýchaně a sladce.
Čarodějnice jsou událost, kterou si bez ohně nejspíš nedokážeme představit. Dříve se věřilo, že oheň má ochranou moc proti temným silám. Dnes má pro nás tato událost význam společenský. Scházíme se s přáteli, sousedy či rodinou a nad ohněm opékáme špekáčky. Co takhle letos menu trochu odlehčit? Rozehřejte gril a připravte si výborné zeleninové špízy. Jsou lepší nejen pro vaše zdraví, ale i pro vaši peněženku.
První máj je čas lásky, a ačkoliv bychom své polovičce měli svou přízeň dávat najevo častěji než jen na Valentýna a první máj, je to přece jen hezká příležitost, udělat pro svého partnera něco hezkého. A abyste dlouho nemuseli vymýšlet co, vybrali jsme pro vás recept na obrácené plněné koláče, který je osvědčený po generace. Pokud bude hezké počasí, můžete si je s sebou zabalit do krabičky, dát do tašky společně s lahví dobrého pití a vyrazit s partnerem na piknik a lov kvetoucí třesně.
Vegetariánské špízy ochucené bylinkami
Suroviny:
2 ks cukety, 2 červené cibule, 2 červené papriky, 1 ks lilku
60 ml oleje, šťáva z ½ citronu
1 lžička sušeného oregana Vitana
1 lžička sušeného tymiánu Vitana
1 lžička mleté cibule Vitana
1 lžička soli Vitana mlýnek
½ mletého pepře Vitana mlýnek
špejle
Postup:
Cukety a lilek nakrájíme na silná kolečka, papriky a cibuli na kousky velké asi 2,5 cm. Na předem namočené špejle, alespoň 20 minut, střídavě napichujeme zeleninu. Zeleninu na špejli pomažeme marinádou. Špízy grilujeme na středně rozehřátém grilu – cca po 6 minutách je otočíme a grilujeme dalších 6 minut.
Suroviny na těsto:
600 g Polohrubá mouka
1 ks Droždí sušené Vitana
Špetka soli, 100 g Cukr krupice, 100 g Olej,
2 Žloutky, 1 Vejce, 250 g Mléko
1 ks Prášek do pečiva Vitana
2 Žloutky na pomašlování
Suroviny na povidlovou náplň:
200 g Povidla, 10 g Rum
Suroviny na tvarohovou náplň:
250g Tvaroh , 1ks Citrónový cukr Vitana
1 Vejce
10 g Cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový Vitana
10g Mléko
Tip: Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.
Postup:
Těsto: Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte.
Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.
Povidlová náplň: Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.
Tvarohová náplň: V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.