Na nevšedním trhu v Pražské tržnici zjistíte, co všechno se dá vypěstovat přímo v metropoli

Trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze. Tak zní název nevšedního trhu, který se v polovině září uskuteční v Pražské tržnici. Představí se na něm pěstitelé, výrobci a nadšenci, kteří svou úrodu sklízí přímo v metropoli. K dostání bude zelenina, bylinky, microgreens, džemy, pečivo, oleje, květiny nebo premiový gin či pivo. Akci doplní přednášky na témata spojená s konceptem “jedlého města” i koncerty, vystoupí písničkářka Marie Kieslowski, zpěvák Michal Strnad nebo kapela Jiný metro.

Akce, která proběhne 15. září od 16:00 do 22:00, si pohrává s konceptem tzv. jedlých měst. Jde o myšlenku, že k nasycení populace ve městech není potřeba všechno jídlo dovážet odkudsi z dalekých krajů, ale že část spotřeby mohou produkovat přímo města sama. Pěstovat ve městech lze třeba v hydroponických a vertikálních farmách na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech. Úrodu poskytují i ovocné sady, které se dříve ve městech sázely.

Témata spojená s přemýšlením o soběstačnějších městech budoucnosti zazní na akci i v přednáškách neziskových organizací a start-upů. Spolek Na Ovoce provozuje aplikaci, v níž uživatelé mohou ostatním poradit, kde zrovna jde najít medvědí česnek, kde zrají ostružiny nebo plodí ovocné stromy. Podle aplikace pak uživatelé mohou sami vyrazit a nasbírat si zdarma úrodu pro svou potřebu.

Dále se představí start-up ForestBit, výrobce a provozovatel městských hydroponických farem a kombinovaných solárních elektráren, nejen že pěstují zeleninu a bylinky na střechách, ale ještě u toho vyrábí med a elektrickou energii. Jak? Přijďte zjistit do Pražské tržnice.

Do třetice organizace Zachraň jídlo představí svou nejnovější aktivitu – darování hotových jídel z podnikových jídelen a restaurací potřebným, například v azylových domech. Řídí se myšlenkou, že když už se jídlo vypěstuje, sklidí a uvaří, nemělo by se zbytečně vyhazovat.

Jádrem akce bude nevšední trh, na kterém se návštěvníci budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli a nakoupit třeba zeleninu vypěstovanou třeba v Jinonicích, bylinky a microgreens z již zmíněných vertikálních a hydroponických farem, květiny z ekologického květinářství Green Decor, džemy Kvasnička, Hanys oleje, Baues chilli nebo gin Garage 22, který vzniká přímo “v garáži” v Holešovicích. O pivo se postará řemeslný pivovar Bad Flash z Kobylis. Pekárna Oh Deer Bakery představí své populární croblihy, doplní je Celozrnná pekárna ze žižkova s nabídkou bezlepkového, celozrnného, keto i dia pečiva a koláčů z BIO celozrnné mouky z malých českých ekofarem. Zdravé veganské mlsání představí značka Do ruky mls.

Pražská produkce si klade za cíl představovat i hudebníky a kapely z pražské scény. Na první edici zahrají akustičtější koncerty písničkářka Marie Kieslowski, zpěvák Michal Strnad za doprovodu beatboxu nebo kapela Jiný metro. Vstup na akci je zdarma.

You may also like...