Národní den vína v Moldávii
Národní den vína 2019 – již 18. ročník svátku věnovaný vínu se letos konal 5. – 6. října v moldavském Kišiněvu na náměstí Národního shromáždění. Rekordních 68 domácích producentů představilo svá vína a nabídlo nové produkty během tohoto státního svátku.
Centrum hlavního města bylo po dva dny rozděleno do několik oblastí:
Vinařská škola – v letošním roce měla tradiční Vinařská škola mnohem širší program. Kurzy vedené profesionálními someliéry se konaly ve stanu na náměstí u katedrály Narození Páně. Zde bylo hostům představeno tajemství konzumace moldavského vína.
Odpočinková zóna, kde si hosté mohli odpočinout ve speciálně upraveném prostoru, vybaveném stoly a lavicemi vyrobenými z recyklovatelných materiálů. Přitom si užili vystoupení několika hudebních interpretů a kapel.
Rolnický dvůr – V parku katedrály Narození Páně hospodyně a hospodáři přivítali zvědavé hosty a předvedli jim nejčastější a typické podzimní práce. K dispozici bylo také několik workshopů pro výuku pletení košů a výrobu nábytku z břidlice a oblázků. V bezprostřední blízkosti, na pěší zóně E. Doga mohli návštěvníci obdivovat a kupovat řemeslné výrobky vystavené desítkami řemeslníků.
Veletrh řemesel – moldavské víno je skutečnou inspirací pro místní řemeslníky, kteří připraví tisíce uměleckých výrobků, inspirovaných tímto vinařským svátkem. Hrnčířské výrobky, vyřezávané, malované, vyšívané, a háčkované doplňky tu byly na prohlídku i k zakoupení.
Vinařská cesta – Návštěvníkům bylo umožněno proniknout do tajemství výroby a původu moldavského vína, a to z turistického informačního místa na bulváru Grigore Vieru. Odtud se návštěvníci slavností vydali na vinařskou cestu objevovat skvělá vína 11 vinařství, která se zapojila do oslav a připravila speciální programy pro Národní den vína: Vinařství Basavin, Zámek MIMI, Zámek Cojușna – Migdal-P, Mileștii Mici, Chateau Purcari, Chateau Vartely, Poiana Winery, Comrat Wines, KARAGANI, Barza Albă a Kvint.
Gastronomie – Tradiční kuchyni bylo možné najít a ochutnat u Arc de Triomphe, kde desítky kuchařek a gastronomických společností nabízely návštěvníkům nejchutnější moldavská jídla.
Pavel Fryml, šéfredaktor
Foto: Petr Brodecký