Národní zemědělské muzeum v Praze pořádná Adventní dílny
Zdobení perníčků, výroba přání a dekorací, autorské čtení i vánoční hra v podání folklórního souboru, to vše přinesou Adventní dílny v Národním zemědělském muzeu v Praze. Letos se konají v sobotu 30. listopadu od 10 do 16 hodin.
Čekání na Vánoce si mohou zpříjemnit děti i dospělí při Adventních dílnách. Vyrábět se budou vánoční přání, dekorace do oken, originální svícny či vánoční lucerničky pod vedením výtvarnice Evy Blahové. Jedna z dílniček bude věnovaná také zdobení vánočních perníčků. V 11 hodin uvede folklorní soubor Děcka ze Skoronic hru Adventní a vánoční čas ve staréj skoronskéj dědine. „Adventní program vnímáme jako přípravu na největší křesťanský svátek v roce, který byl na venkově, ale i ve městě spojován s celou řadou tradic a zvyklostí. Věříme, že si každý najde tu svou oblíbenou,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.
Nejen pro nejmenší účastníky je přichystáno autorské čtení a ilustrátorská dílna s Terezou Lukešovou, autorkou knihy To jsem z toho jelen. Kniha vypráví o české přírodě a jejích lidech, představuje naši krajinu a myslivost, která funguje v Čechách a na Moravě přes 1000 let a její tradice jsou jedinečné. Kniha vznikla jako diplomová práce na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Je určena dětem od 8 let a všem, kteří mají rádi českou přírodu. Malí čtenáři se dozvědí například i to, že zajíc je mistr kamufláže a kachna se může zamilovat do nafukovacího míče. Nebo také, že myslivci si vytvořili svoji vlastní tajnou řeč a co znamená třeba šoulačka nebo čiplenka, že kazatelna není jen v kostele, jak vypadá hon, co dělají lovečtí psi a jak žije divoká zvěř v lese.
Během soboty bude také probíhat od 11 do 15 hodin kuchařský workshop Jak na makronky pod vedením cukrářky Hany Briatkové. Makronky jsou vysoká cukrařina a bez zvládnutí techniky se málokomu povedou. Na kurzu účastníci objeví několik fíglů, jak makronky získají správný tvar, budou duté, vláčné a zároveň křupavé. Naučí se také připravovat italský a švýcarský meringue a makronky nejrůznějších příchutí.
Kurzy vaření v moderním gastrostudiu je možné také darovat. Na Vánoce lze udělat radost dárkovým poukazem, který je nyní k dostání na pokladně Národního zemědělského muzea v Praze nebo jej lze objednat e-mailem na kurzyvareni@nzm.cz.
Foto: archiv NMZ