National Geographic lákal v Londýně na moravská a česká vína
Již potřetí se Česko zapojilo do londýnského National Geographic Traveller Food Festivalu tradičně zaměřenému na nejlepší jídlo a pití z celého světa a moravská a česká vína byla opět u toho. Národní vinařské centrum představilo na této významné gastronomické události výběr cestovatelsky atraktivních vinařství v České republice. Účast našich vín proběhla ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism, Centrálou cestovního ruchu – Jižní Morava a městem Brnem.
Hlavním cílem prezentace České republiky na letošním ročníku festivalu bylo představit světovým cestovatelům zajímavé destinace mimo Prahu. Na českém stánku probíhaly pravidelně ochutnávky vybraných vín, vrcholem ale byly 2 řízené degustace s komentovaným vstupem ve „Wine and Spirit Theatre“ s národní sommelierkou Klárou Kollárovou, která tak místní publikum seznamovala s našimi typickými odrůdami, tedy Pálavou, Ryzlinkem vlašským a Frankovkou, nesměl chybět ani sekt v kategorii extra brut, protože šumivá vína jsou v Anglii velmi populární.
„Díky všem zapojeným za vynikající možnost prezentovat světu Česko jako výjimečnou destinaci pro vinařskou turistiku. Degustace byla určena pro koncové spotřebitele, konala se oba dva dny veletrhu, a ačkoliv stála dodatečných 6 liber ke vstupu, tak o ni byl nesmírný zájem a kapacita 60 účastníků byla vždy rychle naplněna,“ přiblížila událost národní sommelierka Klára Kollárová a dodala: „doslova narváno bylo skoro pořád i u našeho stánku. Mnoho návštěvníků zaujalo, že je Česko vinařskou destinací, protože o tom neměli vůbec tušení a příjemně je překvapila kvalita našich vín.“
Festivalu předcházelo Czech Soirée na české ambasádě v Londýně, kterou připravilo zahraniční zastoupení CzechTourismu pro Velkou Británii s českými partnery a cílem bylo připomenout letošních 30 let vzniku samostatné České republiky a České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. Svůj prostor zde opět dostala také moravská a česká vína.
„Prezentace našich vín měla dvě části, kde jsme představili 15 vinařství aktivních na britském trhu. Odpoledne bylo věnováno odborné veřejnosti a obchodníkům s vínem, večer pak patřil významným hostům ambasády. Pozvání přijali mimo jiné i tři Master of wine, Češka Lenka Sedláčková spolu s Julií Harding a Demetri Waltersem. Za zmínku určitě stojí také Tania Olevska, která organizuje London Wine Fair a Justin Keay, který dlouhodobě píše o našich vínech,“ přiblížila Klára Kollárová.
National Geographic Traveller Food Festival se konal 15. a 16. července v londýnském Business Design Centru a během těchto dvou dnů jej navštívilo víc než 7 000 návštěvníků. Festival tradičně nabídl pestrý program od panelových diskusí až po mezinárodní ukázky jídel i nápojů a umožnil návštěvníkům ponořit se do světa jídla a vychutnat si kulinářské zážitky z různých i méně známých koutů světa. Tradičně je ideálním zdrojem inspirace pro ty nejzajímavější výlety po celém světě s nápovědou, co a kde jíst a pít.
Více o festivalu na foodfestival.natgeotraveller.co.uk a www.vinarskecentrum.cz.