Nealkoholické koktejly jsou na vzestupu a těší se popularitě

Nealkoholické koktejly se v posledních letech stávají stále více populární, a to nejen mezi těmi, kteří preferují zdravější životní styl, ale také jako součást širšího gastronomického trendu zaměřeného na inovaci a chuť. Moderní nealko koktejly již nejsou jen „druhou volbou“, ale sofistikovaným zážitkem, který v sobě kombinuje kreativitu, prémiové suroviny a stylový servis.

Tento trend se soustředí na využití čerstvých ingrediencí, jako jsou bylinky, sezónní ovoce, exotické šťávy, a dokonce i infuze čajů nebo koření, čímž vznikají chuťově komplexní nápoje, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Díky pokročilé mixologii se dnes nealko koktejly často připravují technikami, které se dříve používaly pouze pro alkoholické nápoje – jako jsou například molekulární gastronomie, domácí sirupy, esence, kvašení nebo pomalé lisování ovoce.

Na luxusní scéně jsou nealkoholické koktejly prezentovány stejně precizně a elegantně jako jejich alkoholické protějšky. Originální vzhled často doplněný jedlými květinami nebo speciálními sklenicemi, přidává nápoji na exkluzivitě.

Tento nový přístup k nealkoholickým koktejlům umožňuje konzumentům vychutnat si sofistikovaný nápoj, aniž by museli pít alkohol, a přitom zažít radost z prémiových chutí a inovativní prezentace. Zajímavých a nevšedních kombinací můžete dosáhnout například s nealkoholickým ciderem či kombuchou. “Nealko cider jsme uvedli na trh v roce 2022, tedy v době, kdy ho nikdo jiný nenabízel. Chtěli jsme tuto kategorii oživit, což se nám myslím podařilo. Ve spojení s dalšími ingrediencemi se s nimi dá dobře pracovat, výsledkem mohou být opravdu originální koktejly,” říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.

Zajímavosti:

EU: Dle zprávy EMCDDA (Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost) z roku 2020, se podíl mladých ve věku 15-24 let, kteří pravidelně pijí alkohol, snížil. V roce 2003 uvádělo pravidelnou týdenní konzumaci alkoholu 15 % mladých Evropanů, v roce 2019 pak už jen 9 %.

Spojené království: Podle britského národního statistického úřadu, se podíl mladých ve věku 16-24 let, kteří nepijí alkohol (tedy zcela abstinují), zvýšil během 12 let z 18 % (2005) na 29 % (2017). Mezi těmi, kteří alkohol pijí, poklesla jeho průměrná spotřeba.

Austrálie: Výzkum Australian Institute of Health and Welfare ukázal, že podíl mladých ve věku 14-19 let, kteří v uplynulém roce konzumovali alkohol, se snížil z 37 % (2007) na 28 % (2019). Ve věkové kategorii 20-29 let došlo k podobnému poklesu.

Tipy na recepty 

Inspirujte se originálním spojením zajímavých ingrediencí se ciderem a kombuchou v hlavní roli a připravte si lahodné nealkoholické koktejly v teple domova. 

F.H.PRAGER nealko koktejly – cider v hlavní roli

1/2 F.H. Prager Nealko Černý Bez
1/2 Top Topic (Malina nebo Citrón)
nebo Vinea
(cukr sirup)

1-2 cl cukrový sirup nebo medová voda
1 cl čerstvá citronová šťáva
dolít F.H. Prager Nealko Original
ozdoba dle druhu cideru (zázvor, citrón,
limeta, jablko…)

1,5 cl skořicový sirup
1 cl čerstvá citronová šťáva
dolít F.H. Prager Nealko Originál
jablko, skořice

1,5 cl medová voda
1 cl čerstvá citronová šťáva
dolít F.H. Prager Nealko Zázvor
zázvor, citronová kůra

1,5 cl cukrový sirup
1 cl čerstvá citronová šťáva
dolít F.H. Prager Nealko Černý Bez
máta, citron

F.H.PRAGER nealko koktejl – kombucha v hlavní roli

Winter Spritz s rozmarýnem
50 ml crodina
100 ml perlivé vody
100 ml Prager´s Kombucha Original
pár kostek ledu
snítka rozmarýnu
citrusy na ozdobení a dochucení (limeta, grep, pomeranč)

You may also like...