Noc vědců v Národním zemědělském muzeu s hlavním tématem Člověk a robot se tentokrát bude konat online
K čemu slouží zemědělcům simulátor deště, čím se baví krávy v kravíně a proč se pole a lesy sledují z dronů? Vaří robot pivo lépe než sládek? To a mnohem více v pátek 27. listopadu od 17 hodin přiblíží zemědělští a potravinářští odborníci v on-line programu Noci vědců Národního zemědělského muzea. Muzeum nabídne celkem 17 online aktivit – letošním hlavním tématem akce je Člověk a robot.
Už čtvrtým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce proměňuje v centrum zemědělské vědy. Během Noci vědců zde každoročně můžete potkat odborníky z živočišné i rostlinné výroby, výzkumníky lesního hospodářství, potravinářství i vědce, kteří zkoumají kvalitu půdy či vody. Samozřejmostí jsou pokusy, soutěže, ukázky zemědělské techniky, odborné přednášky či komentované prohlídky muzejních výstav a expozic. Letos je muzeum zavřené, ale se zemědělskou lze seznámit i z domova. V on-line nabídce, tento rok zaměřené na téma Člověk a robot, najdete přednášky, výstavu či webinář. „Ve spolupráci s odborníky a vědci z výzkumných ústavů a institucí z resortu zemědělství přinášíme zajímavá témata. Kromě informací o postupu technologií a robotizace v zemědělství jsou to i praktické rady pro koncové uživatele, které se týkají nákupu potravin a stravování,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Celá nabídka bude dostupná 27. listopadu od 17 hodin na tomto odkazu a letos se na ní podílely Výzkumný ústav potravinářský, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní pozemkový úřad, Centrum precizního zemědělství ČZU a Výzkumný ústav živočišné výroby.
Program Noci vědců v Národním zemědělském muzeu
Přednášky:
Roboti a rostlinolékaři
Intenzivní robotizace zemědělství se nevyhýbá ani rostlinolékařství. Robotická zařízení dnes na polích i v lesích mapují erozi, sucho, nedostatek živin i výskyt škodlivých organismů rostlin.
O precizním zemědělství
I v zemědělství nahradila technika, stejně jako v ostatních odvětvích lidské činnosti, práci lidí či zvířat. Zemědělské stroje dnes už nepředstavují jen pracovní sílu, ale začínají vykonávat některé práce samostatně či dokonce „přemýšlet“.
Nové technologie v zemědělství
Nové technologie v zemědělství jsou unikátní příležitostí k provázání řízení komplexnosti přírodních procesů agroekosystému ve prospěch kvality zemědělské produkce a podpory životního prostředí. Tyto prostředky zahrnují jak digitální, satelitní, senzorické, navigační, bezpilotní či robotické technologie, tak nástroje pro zpracování velkých objemů dat.
Střevní mikrobiota
Mikrobiota trávicího traktu se v posledních letech těší velkému zájmu odborné i laické veřejnosti. Její složení má významný vliv na kvalitu života hostitele. Mikroorganismy v trávicím traktu například přímo ovlivňují i centrální nervovou soustavu.
Paskalizace aneb vysoký tlak v potravinářském průmyslu i lékařství
Ošetření vysokým tlakem je technologie známá již více než 100 let. Jejímu zavedení do praxe však bránily dříve vysoké náklady na zařízení. Tato technologie dokáže ničit nežádoucí živé mikroorganismy v potravinách za studena, tudíž nedochází k významnému snižování obsahu nutričně i zdravotně významných složek.
Luštěniny a jejich klíčení
Luštěniny jsou nedílnou součástí lidského jídelníčku od pradávna. Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Jedná se o nutričně bohaté potraviny, které jsou navíc i levné. Přesto je jejich konzumace výrazně pod doporučovaným příjmem.
Fermentovaná zelenina
Kvašení (správněji kysání) neboli fermentace zeleniny je v našich krajích tradiční a oblíbená metoda konzervace zelí a okurek. Dokáže uchovat cenné látky i zlepšit jejich dostupnost pro tělo.
Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene
Konopné semeno je zdrojem celé řady nutričně hodnotných i biologicky aktivních látek, zejména vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny a oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové, patřící do skupiny nutričně významných omega-3 mastných kyselin.
Informace na obalech potravin – co nám vlastně říkají
Obal potravin je často jedinou formou komunikace mezi zákazníkem a výrobcem. Upozorníme na důležité údaje na obalech a ukážeme zajímavá označení potravin (výživová, regionální aj.). Jaké jsou povinné a nepovinné údaje na obalech? Co si máme z těch všech informací odnést a na co se zaměřit?
Alternativní výživové styly
Konvenční smíšená strava obvykle nevede k zajištění zdraví, a tak se objevují stále nové výživové styly. Některé jsou považovány nutričními odborníky za zdravé, jiné za méně vhodné, neboť při nich hrozí deficit řady látek, nebo dokonce alimentární infekce.
O lepku a bezlepkových plodinách
Sledování obsahu lepku v potravinách a databáze Potraviny bez lepku. Přednáška seznámí posluchače s programem sledování obsahu lepku v potravinách z české obchodní sítě. Budou prezentovány výsledky stanovení obsahu lepku v potravinách s obsahem ovesných surovin.
Méně známé bezlepkové plodiny
Pacienti s bezlepkovou dietou často vynechávají obiloviny a výrobky z nich a snaží se utvořit jídelníček s jejich vyloučením. Představeny budou i další plodiny, které můžeme v bezlepkové výživě využít, ve formě zrn nebo mouky, např. nopál, slzovka, kurakkan, mouka banánová, dýňová, mandlová, a další.
Video:
Zapojte se do monitoringu eroze – video
Půda je jedním z nejcennějších přírodních bohatství a hlavním přírodním zdrojem, bohužel však neobnovitelným. Nejúčinnější ochrana je vždy ta preventivní. Aplikace Monitoring eroze zemědělské půdy slouží k hlášení, evidenci a vyhodnocování erozních událostí. Zapojit se může každý.
Webinář:
O pivních stylech
České pivo je tradiční pojem nejen v Evropě, ale na celém světě. Poslechněte si, s jakými jinými pivními styly se můžete dnes setkat i u nás, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jaké druhy kvasinek se používají, jak se uplatňuje robotizace při jeho výrobě a kontrole a další podrobnosti sladařské a pivovarské technologie.
Výstava:
Metrofood –Potraviny, jak je neznáte
Soubor mikrofotografií nejrůznějších přírodních i syntetických látek, ze kterých vznikají potraviny. Díky mnohonásobnému zvětšení můžete nahlédnout do překvapivého světa mikroskopických struktur. Snímky přibližují pouhým okem neviditelné částečky cukru, droždí, bambusové vlákniny, vitamínů a dalších látek, ze kterých jsou složeny potraviny.