Pálenkou roku se stala Vínovice z dubového sudu Palírny Radlík

V pátek 7. října proběhl v Pražské tržnici pod záštitou Lihovárku.cz a oborové organizace palíren Unie Destilatérů první ročník soutěže Pálenka roku. Účastnilo se jí 80 % českých lihovarů. Utkání 223 českých řemeslných destilátů hodnotilo 25 předních expertů a 5 oborových novinářů, a to v několika kategoriích – ovocný destilát s devíti podkategoriemi, jako je slivovice, hruškovice, vínovice či pivovice, dále pak giny nebo whisky, které byly rozdělené na hotové a new make spirit. Zvláštní kategorii tvořily ovocné destiláty stařené v sudech. Absolutním vítězem soutěže se stala Vínovice z dubového sudu Palírny Radlík. Ta pro velký úspěch svých produktů v několika kategoriích získala také titul Palírna roku. Slavnostní vyhlášení vítěze proběhlo v podvečer 8. září během události Pálenka fest.

Odborná porota soutěže Pálenka roku okoštovala během pátečního odpoledne v Pražské tržnici celkem 223 vzorků, z toho 167 pálenek, 33 ginů a 23 whisky. Destiláty byly hodnocené ve 13 kategoriích a každá z nich čítala 20–50 vzorků. Z produktů od 31 českých lihovarů se absolutním šampionem koštu stala Vínovice Palírny Radlík, jejíž výrobní proces je v tuzemsku ojedinělý. „Dubová Vínovice je naše vlajková loď, náš na výrobu nejsložitější destilát. Nejprve je potřeba dobře vybrat odrůdu hroznů. Následuje řízené kvašení ve vinifikátorech, kde ručně řídíme teplotu, poté je nutné vínovici dobře vydestilovat, nechat uzrát v sudech a na závěr ještě blendovat. De facto se jedná o koňak, my jej tak ale nesmíme nazývat, jelikož jde o chráněnou značku. Se sudovými pálenicemi experimentujeme již 20 let. Obdivuji francouzské koňaky a rád bych se jim co nejvíce přiblížil,“ vyjádřil se k vítězné pálence majitel řemeslné Palírny Radlík, masterdestilér Kamil Kutina. Pro velký úspěch v dalších soutěžních kategoriích, jako je jablkovice, hruškovice nebo ostatní destiláty, kde zaujala svou jeřabinovicí, se Palírna Radlík pyšní rovněž titulem Palírna roku.

V kategorii ovocných destilátů se na prvním místě umístily následující pálenky: slivovice Palírny Kuželov, rynglovice ze Skanzenu Modrá, Hruškovice Kosher od Rudolfa Jelínka, Zlatá Višňovice z Destilérky Svach, třešňovice značky Baron Hildprandt, meruňkovice z Destilérky Svach, Vínovice z dubového sudu z Palírny Radlík, Jablkovice z dubového sudu z Palírny Radlík, pivovice z lihovaru Karfíkův Dvůr a jeřabinovice z Palírny Radlík. V sekci ginů vyhrál Habanero gin řemeslné destilerie Garage22. V kategorii nejlepší whisky excelovala v podskupině hotová whisky OLD WELL whisky bourbon and sherry barrels z Destilérky Svach a lihovar Zámecké sady Chrámce mezi budoucími whiskami neboli new make spirit. Kompletní výsledky byly zveřejněné na webu soutěže www.palenkaroku.cz.


V porotě soutěže Pálenka roku usedlo 5 oborových novinářů a 25 největších znalců destilátů daných kategorií. Předsedou komise pálenek i celé degustace byl Michal Šedík, pořadatel největšího koštu pálenek v Česku. Zdeny Kortiš, přední znalec v oboru, se stal garantem a předsedou whisky. Kategorii gin předsedal a garantoval Viktor Šolc. „V komisi jsme se shodli, že vítězná Vínovice mezi ostatními pálenkami výrazně vyniká svou vyzrálostí, uleželostí a vyvážeností. V Palírně Radlík vybírají kvalitní odrůdy hroznů nejlepší vyzrálosti, které následně perfektně zpracují a dají vzniknout excelentnímu destilátu. Vítězi srdečně blahopřeji a držím palce do dalších paličských sezón. Na kvalitě jejich výrobků se projevuje nejen poctivost, ale především jejich obrovská vášeň, s jakou k pálení přistupují,“ komentuje výsledek soutěže Michal Šedík.

Vítěz soutěže Pálenka roku byl oficiálně vyhlášen v sobotu 8. září během Pálenka festu, prvního ročníku největšího festivalu tuzemských řemeslných destilátů v České republice. Obě akce organizují majitelé online obchodu s českými destiláty Lihovárek.cz, Jakub Gottwald a Zdeněk Linc. Jejich hlavní motivací pro organizaci takových událostí a provozování e-shopu s řemeslnými produkty je podpora lokálních lihovarů a zlepšování reputace pálenek v české společnosti. „Organizování Pálenky roku a Pálenka festu je jednou z cest, kterou jsme se vydali za cílem podpořit české lihovarníky, edukovat o významu jakosti konzumovaného alkoholu a posílit pozitivní vnímání českých destilátů v naší společnosti. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, že v tuzemsku vznikají vysoce kvalitní produkty a pomohli bořit mýty o tom, že zahraniční rum či whisky je lepší volba než česká pálenka,“ představuje myšlenku obou akcí Jakub Gottwald, který je zároveň členem představenstva Unie Destilatérů.

Foto: lihovarek.cz, autor: Jakub Moravec

You may also like...