Pekařské řemeslo má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě. 

Stanislav Janíček, uznávaný chlebový someliér a jedna z klíčových postav tohoto projektu, se podílel na přípravě a realizaci tohoto ambiciózního podniku. „Naše snaha ukázat veřejnosti, jak pečlivá a náročná může být práce pekařů, se setkala s velkým uznáním. Nejenže jsme přilákali davy zvědavců, ale dokázali jsme oslovit i mladou generaci, která si možná nikdy neuvědomila, že pekařství může být i její životní cestou,“ sdělil Janíček.

V průběhu veletrhu byli návštěvníci svědky celého procesu výroby pečiva – od míchání těsta přes jeho kynutí až po konečné pečení ve speciálních pekárnách. Tato názorná ukázka umožnila lidem nejen vidět, ale i cítit a ochutnat čerstvé výrobky přímo z pece. Atmosféru umocňovala přítomnost známých osobností, jako byli ministr zemědělství Marek Výborný, oblíbená herečka Alice Bendová, cukrářka Mirka van Gils Slavíková nebo inovativní kuchař Ondřej Slanina, kteří svou návštěvou stanoviště vyjádřili podporu českému pekařskému průmyslu.


„Pekařina není pouze o tradici, ale i o inovacích a přizpůsobení se moderním trendům. Máme jedinečnou příležitost ukázat, že se jedná o dynamický obor se širokými možnostmi,“
zdůraznil Stanislav Janíček, když mluvil o budoucnosti pekařiny. Podle jeho slov je zásadní nejen zachovat tradiční metody, ale také přijímat nové technologie a trendy, jako jsou zdravější a alternativní druhy mouky nebo nové přístupy k fermentaci těsta. 

„Odhodlání a vášeň, s kterými náš chlebový someliér Stanislav Janíček a jeho kolegové přistupují k pekařině, nenechává nikoho na pochybách, že náš obor skutečně má budoucnost. Jeho potenciál je neomezený, pokud půjdeme s dobou a budeme neustále inovovat a vzdělávat jak stávající, tak nové generace pekařů,“ dodává Bohumil Hlavatý, ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Chlebový someliér

Cílem projektu Chlebový someliér, který probíhá pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v ČR, je šířit povědomí o chlebu, pečivu a pekařině a předávat široké veřejnosti zajímavé informace z oboru. Tváří projektu je zkušený odborník Stanislav Janíček, který se pekařině věnuje již od svého dětství. V oboru působí 25 let a prošel přitom různými profesemi. Klíčovým komunikačním kanálem Chlebového someliéra jsou edukativní videa, jež jsou pravidelně zavěšována na webových stránkách projektu www.chlebovysomelier.cz a na sociálních sítích Facebook (Chlebový someliér) a Instagram (chlebovy_somelier) či na YouTube kanále (@Chlebovysomelier). 

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin i služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

You may also like...