Podzim ve znamení jablek, vyzkoušejte lahodný jablečný dort
Pomalu nám končí léto a začíná podzim, období sklizně ovoce, které se urodilo na stromech v zahradách. Mezi takové ovoce patří právě jablka, která jsou neuvěřitelně výživná a zdraví prospěšná. Jsou skvělá k okamžité konzumaci, ale i do různých receptů. Pokud nevíte, jak s větším množstvím naložit, přinášíme vám recept na lahodný jablečný dort.
Na formě záleží
Pečení je věda i umění zároveň. Nezáleží ale jen na kvalitních ingrediencích, ale i materiálu pečících forem, které užíváte. Praktickým pomocníkem do vaší kuchyně může být pečící forma na dort Base LT3074 od značky Lamart, vyrobena z velmi odolné uhlíkové oceli, vhodné pro styk s potravinami. Díky odolnosti vůči vysokým teplotním rozdílům od -60°C až do 230°C se nemusíte bát jejího poničení. Nepřilnavý povrch zajistí snadné a rychlé odlepení těsta od povrchu, a tak se nemusíte bát nevzhledného výsledku. Formu lze mýt i v myčce na nádobí.
Stolujte ve stylu
Jak lépe podtrhnout dokonalost výtečného pokrmu, než elegantním servírováním. Porcelánová jídelní sada Dine LT9001 od značky Lamart je vhodná pro každodenní užití a najde si místo v každé domácnosti. Obsahuje 2x mělký, 2x hluboký a 2x dezertní talíř.
Jablečný dort s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě
Ingredience:
Hladká mouka | 250 g |
Cukr krupice do těsta | 120 g |
Cukr krupice do tvarohu | 2 lžíce |
Vejce | 1 ks |
Máslo | 130 g |
Žloutek | 1 ks |
Jablka velká | 4 ks |
Plnotučný tvaroh | 250 g |
Smetana 31% | 150 ml |
Moučkový cukr do jablek | 2 lžíce |
Skořice | 1 lžička |
Citrónová šťáva | z 1 ks |
Rozinky | 2 lžíce |
Rum | 500 ml |
Postup:
Změklé máslo nakrájíme na menší kostky, které dáme do mísy s moukou. Přidáme jedno vejce, žloutek a cukr. uhněteme těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme 60 minut v chladu odpočinout.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy, přidáme skořici, moučkový cukr, citrónovou šťávu a zlehka promícháme.
Tvaroh dáme do mísy, přisypeme rozinky, najemno nastrouhanou kůru z důkladně omytého citrónu, smetanu, rum, cukr (dle chuti) a spojíme v jednolitou hmotu.
Vyndáme si těsto, a kousek si oddělíme, aby nám zbylo na vrchní poklop. Do předem vymazané a vysypané formy Lamart BASSE LT3074 rozprostřeme těsto a to i přes okraj formy. Nalijeme tvaroh, na který položíme ochucená jablíčka a vše přiklopíme zbylým vyvaleným těstem. Spoje opatrně palci a ukazováčky spojíme, slepíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut. Délka pečení je závislá dle výkonu Vaši trouby.
Po upečení jablečný koláč zchladíme, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme na dezertních talířích Lamart.