Podzimní recepty z Mlékárny Valašské Meziříčí
Prázdniny všem školákům skončily, přehouply se do barevného září a nadcházejícího podzimu. Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek
a příprav na zimu. Příroda hraje různými barvami a je ve znamení nejrozmanitějších přírodních krás. Nastává také opět rovnováha mezi světlem a tmou, tuto rovnováhu je dobré zavést i do života. Podzim mnohdy začíná již na konci léta, kdy se mluví o babím létě, které přináší předzvěst podzimu a následně i zimy. Zároveň se však jedná o období, které je nádherné a dokáže příznivě naladit. Mlékárna Valašské Meziříčí se připravuje na podzim rovněž. Svým příznivcům nachystala recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.
„Podzim je krásné pohádkové období, které se nese v duchu sklízení ovoce, úrody, sbírání hub. Proto jsme připravili recepty, ve kterých se právě podzimní ovoce a zelenina využívá,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vybrali jsme jablečný koláč, který lze péct po celý rok, jablečný koktejl, který je osvěžující a lehký nebo rychlý oběd v podobě zapékaných brambor,“ dodává Radka Benešová.
Podzimní jablečný koktejl
500 g Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
3 jablka
150 ml jablečného džusu
piškoty dle chuti
špetka mleté skořice
3-4 lžičky medu
Jak na to?
Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem z Valašska do sklenic.
Jablečný koláč
1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 balení listového těsta (400 g)
trochu hladké mouky na vyválení těsta
1 vejce
1 lžíce medu
3 lžíce kokosu
2 velká jablka
skořice
velká hrst vlašských oříšků
Jak na to?
Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt z Valašska, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.
Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska
2 Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
750 g – 1 kg brambor
1 papriku
jarní cibulku a česnek dle chuti
klobásu dle chuti, lze i vynechat
sůl, pepř mletý
Jak na to?
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu z Valašska, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.