Pořad Jak se stát Šéfem za pár minut ukáže ekonomické recepty Zdenka Pohlreicha
Nový pořad televize Prima, Šéfem za pár minut, přináší neotřelý pohled na vaření. Když své síly spojí Zdeněk Pohlreich s Ivetou Fabešovou, výsledkem může být jedině: oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně mají ve spíži, 26. listopadu ve 22.30 nebo v repríze v neděli 29. listopadu v 10.30.
Ekonomické vaření nemusí být nudné a nezáživné. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich v pátém díle pořadu Šéfem za pár minut: „Každé jídlo potřebuje péči. Pak chutná skvěle. Takže než něco zhltnout na stojáka, je lepší věnovat čas přípravě, a pak si o to víc užít i konzumaci a radost z jídla.“
Na jaké recepty se můžete těšit tentokrát?
- Krůtí prsa s caponatou
- Krůtí sendvič
- Míša dort
- Gnocchi se čtyřmi druhy sýra
Podle Šéfa je jasné, že výše uvedené dobroty jsou chutné, skvělé a nevysají peněženku. Navíc jedna ze surovin je natolik variabilní, že se z ní dá připravit hned několik pokrmů.
Hned na začátku tohoto dílu se diváci dozví, že krůtí maso může skvěle nahradit dražší a špatně sehnatelné telecí maso. A také to, že caponata je de facto italská verze ratatouille. Ovšem co bylo první, to je otázka. A Francouzům s Italy do debaty na téma, kdo obohatil svět o tuhle dobrotu jako první, jistě nebudeme vstupovat. Mimochodem, víte, že přípravu domácí majonézy považuje Zdeněk Pohlreich za jednoduchou „jako žebřík“? Mrkněte se na jeho návod a ověřte, zda tomu tak doopravdy je…
Iveta Fabešová se vrátí k tradici českých cukráren. Každý z nás někdy jistě ochutnal Míša dort, ovšem ten nejlepší si pod vedením Ivety můžete připravit „samo domo“. Nakonec dojde na pokrm z brambor. A několik druhů sýra, které v lednici určitě máte, zato chuť na ně už ne. Ovšem když je přetavíte do sýrové omáčky, ke které si připravíte gnocchi, máte večeři, která zmizí ze stolu dřív, než ji naservírujete.
Vyzkoušejte recepty, které nezruinují váš rozpočet, a získáte pochvalu všech členů rodiny. Protože když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podíváte jako Šéf, zbytky na vyhození zkrátka nebudou. Navíc – jídlo okořeněné spoustou humoru chutná nejlíp.
Gnocchi quattro formaggi
brambory hrubá sůl pepř hladká mouka žloutky | šalotka máslo cheddar modrý sýr parmazán oregano tymián česnek smetana muškátový ořech |
Do zapékací misky nasypte vrstvu hrubé soli a do ní posaďte brambory, které upečte v troubě na 180 °C. Nakrájejte šalotku a nechte ji změknout v kastrůlku na másle. Přidejte bylinky a nadrobno nasekaný stroužek česneku a zalijte trochou smetany. Pak do směsi postupně vmíchejte všechen sýr, buď nastrouhaný, nebo nakrájený, a rozpusťte ho. Brambory za tepla oloupejte a nastrouhejte. Osolte je, trochu opepřete a přisypejte mouku. Do těsta přidejte několik žloutků a rychle ho propracujte. Na pomoučněném vále udělejte z těsta tenký váleček a nakrájejte ho na gnocchi. Do každého obtiskněte vidličku, aby na nich lépe držela omáčka. Vhoďte všechny do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou nahoru, můžete je vyndat. Na pánev nalijte omáčku, nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku a přidejte hotové gnocchi. Přilijte trochu vody, ve které se těstoviny vařily a promíchejte. Můžete servírovat.
Míša dort
na kakaový piškot 4 vejce čokoládová ganache 150 g smetany ke šlehání (min. 33%) | tvarohový krém 70 g bílků |
Začněte s přípravou piškotu. Bílky s cukrem vyšlehejte na sníh. Jakmile je pevný, vmíchejte žloutky a pomocí stěrky zapracujte všechny suché ingredience. Nadýchané těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 25 minut.
Mezitím si připravte tvarohový krém. Na vodní lázni smíchejte bílky s cukrem a zahřejte na 55 °C. Jakmile se cukr rozpustí, přendejte směs do mixéru a šlehejte do té doby, než bude sníh pevný a studený. Pak postupně přidejte změklé máslo. Stěrkou promíchejte krém s tvarohem a namažte ho na vychladlý piškot. Nezapomeňte rozetřít krém do stran, aby měl dort hezký tvar. Dejte do lednice ztuhnout zhruba na dvě hodiny.
Vrch dortu dozdobte čokoládovým krémem. Smetanu s hořkou čokoládou zahřejte zhruba na 60 °C, aby se spojily. Tuto ganache nalijte na dort, rozetřete pomocí cukrářské špachtle a nechte ztuhnout. Na závěr si v rendlíku rozpusťte hořkou čokoládu, kterou dort pomocí zdobícího kornoutku pokapejte. Po zatuhnutí můžete podávat.