Poznejte zimní aktivity na Vysočině: Projížďku na koni nebo chytání ryb na dírky
Většina lidí si spojí zimu na Vysočině s perfektními běžkařskými trasami a sjezdovkami. A mají rozhodně pravdu. Kraj na pomezí Čech a Moravy toho ale nabízí ještě mnohem víc. Přijeďte si užít zasněženou krajinu z koňského hřbetu, vyzkoušejte si netradiční rybolov na dírkách nebo vyrazte na výlet s vůni svařeného vína. Protože na Vysočině to stojí za to v každém ročním období.
Vychutnejte si zimní krajinu z koňského hřbetu
Už jste určitě slyšeli, že nejhezčí pohled je z koňského hřbetu. Pokud k tomu přidáte krásnou přírodu a čerstvou sněhovou pokrývku, vznikne nezapomenutelný zážitek. Ať už jste úplní začátečníci, kteří na koni nikdy předtím neseděli, nebo zkušení jezdci, na Vysočině je hned několik míst, kde si na své přijde každý. Farma Ujčov, která se zároveň zabývá odchovem sportovních koní, nabízí celoročně hodinové procházky v koňském hřbetě s vodičem klidnou lokalitou podél řeky Svratky. Na jaře a v létě si tu můžete navíc koupit třeba domácí dýně Hokaido a na podzim zase kvalitní koňský hnůj, který vaší zahrádce zajistí bohatou úrodu. Vyjížďky po pláních a lesích Vysočiny nabízí také v jezdeckém klubu Na ranči v Hamrech nad Sázavou. Také tady vás bude po celou dobu doprovázet instruktor, takže vůbec nevadí, když budete zkoušet jízdu na koni úplně poprvé.
Pokud chcete spojit zážitek z koňského hřbetu také s odpočinkem ve wellness a skvělou kuchyní, vyrazte na Statek Blatiny. Kromě projížděk pod dohledem zkušených instruktorů, které si užijí jak začátečníci, tak pokročilí jezdci, tu nabízí také moderní ubytování s výhledem do krajiny a privátní finskou a parní aroma saunu. Navíc se zde i výborně najíte – restaurace u Paňmámy ocenili i v průvodci Foodology a v Gastromapě Lukáše Hejlíka. Na své si přijdou také milovníci kávy. Přímo v obci Blatiny najdete stylovou kavárnu a pražírnu HOFR, kde už od roku 1994 nabízí příjemné posezení, spoustu domácích dobrot a skvělou kávu z místní pražírny, kterou si můžete odvézt i s sebou domů.
Rybaření nekončí ani v zimě – vyzkoušejte si lov na dírkách
Patříte mezi vášnivé rybáře a každý rok se už nemůžete dočkat jara, abyste mohli zase vyrazit? Nebo prostě jen rádi objevujete nové aktivity? Pak přijeďte na Vysočinu, užít si zimní rybolov. Hned na několika místech si tu totiž můžete vyzkoušet takzvaný lov na dírkách. Když pořádně mrzne a vytvoří se dostatečně silný led, vyvrtá se do něj několik děr, kterými se chytá. Standardně není takové rybaření na mnoha místech povoleno, proto láká i zkušené rybáře. Myslete na to, že zima je pro ryby obdobím, kdy jsou při manipulaci velmi zranitelné a velké teplotní rozdíly mohou narušit jejich ochrannou vrstvu. Jakmile tedy rybu vytáhnete z vody, už ji zpět nevracejte, protože by stejně nepřežila.
Pod hladinou vodní nádrže v Ostrově nad Oslavou se nachází mnoho kapitálních úlovků a rybaření se tu tak stává nezapomenutelným zážitkem. Také tady platí, že rybu můžete vrátit zpět do vody, jen pokud ji zcela nevytáhnete. V opačném případě ji musíte odkoupit. Rybolov pokračuje v zimě také na obou rybnících v Nedvědici, stejně jako prodej ryb. Nemusíte mít ani potřebné vybavení, vše vám zde půjčí. To platí také pro lov na dírkách na Vojtově rybníku ve Víru. Vyzkoušet si tuto netradiční formu rybaření si zde mohou také navíc nečlenové rybářských svazů. Těšit se můžete třeba na pstruhy duhové nebo siveny americké.
Procházky za svařákem
Ať je už zima bohatá na sněhovou pokrývku, nebo připomíná spíš jaro, na procházku můžete vyrazit vždycky. Když si navíc vyberete zajímavou přírodu a cíl v podobě svařáku a něčeho dobrého, není důvod, proč zůstávat doma. Novoměstsko nabízí hned několik míst, které můžete navštívit i mimo hlavní sezónu. Vydejte se třeba na skalní vyhlídky. Z Českých Milov vyrazte po Milovské naučné stezce, která vás provede přes bývalou sklářskou osadu až k Milovským perničkům, které dostaly svůj název od slova pernice, což je mísa na tření máku.
Z vrcholu budete mít výhled na údolí Svratky, Křižánky a Devět skal. Poté pokračujte po modré k další dominantě místní krajiny – Čtyřem palicím. Mohutné skalní bloky, které jsou vysoké až 33 metrů, vznikly mrazovým zvětráváním a v létě jsou oblíbeným cílem horolezců. Na konci výletu se stavte do kavárny František & Josef Café, kde kromě vybrané kávy, svařeného vína a domácích dobrot můžete ochutnat také místní specialitu – Milovské perníčky a pralinky. Z nejkvalitnějších lokálních surovin a podle tradiční receptury, jejíž stopu najdeme na Horácku už ve 14. století, je tu připravují v malé rodinné pekárně.
O poznání méně divoká je příroda okolo Žďáru nad Sázavou, která byla po staletí formována člověkem. Výlet začněte v rekreační oblasti Pilák, odkud se vydejte po zelené okolo vodní nádrže. Cestou narazíte na studánku Salvátorka a lesní jezírko Vápenice. To vzniklo zatopením vápencového lomu, který se nejspíš používal už v 16. století pro těžbu mramoru pro žďárský cisterciácký klášter. Odtud pokračujte po modré až na krásnou vyhlídku na Žďár a Zelenou horu nazvanou U Mamlase podle vůbec první sochy Michala Olšiaka, která tu stojí. Cestou zpět na Pilák projdete ještě kolem dvou děl slavného architekta Santiniho – hospodářského statku Lyra, který připomíná hudební nástroj a Dolního hřbitova, který byl postaven ve tvaru lidské lebky. Od památné lípy pak už uvidíte cíl vašeho výletu, hostinec Tálský mlýn, kde si už můžete vychutnat zasloužený hrníček svařeného vína.
Více tipů na výlety na www.korunavysociny.cz.