Přemek Forejt je na stopě pravdy o vajíčkách
Přemek Forejt vyrazil na cestu za dalším dodavatelem McDonald’s. Tentokrát ale nezkoumal to, jak se žije kravám na Vysočině, ale zavítal do Černčic v Ústeckém kraji, kde se pídil mimo jiné po tom, kde se berou vajíčka pro snídaňovou nabídku a jak je zacházeno s nosnicemi.
Vajíčka k snídani jsou klasikou, která neomrzí. Dvojnásob to platí o restauracích pod zlatými oblouky, kde si je mohou zákazníci dát na několik různých způsobů – v bagelech, muffinech nebo míchaná. I přes jejich nemalou popularitu se stále objevují tací, kteří tvrdí, že se v těchto restauracích připravují vajíčka v oblíbené snídaňové nabídce z prášku. Přemkovi Forejtovi, který v rámci spolupráce odhaluje zákulisí tohoto řetězce, tak nezbylo nic jiného, než se tomu podívat na zoubek. Vyrazil proto za dalším lokální dodavatelem McDonald’s, tentokrát zamířil do Černčic na farmu Schubert.
Přísná pravidla chovu
Jak už bývá při Přemkových cestách za dodavateli zvykem, musel se převleknout do speciálního obleku, aby dodržel přísná hygienická opatření, která na farmě panují. Slepice jsou chovány formou voliérového (podestýlkového) chovu, mohou se tedy volně pohybovat nebo létat. Chov má svá přísná pravidla, slepic může být například jen 9 na m². Na farmách Schubert, ze kterých McDonald’s odebírá vajíčka, je zajištěno dostatečné osvětlení podobné přirozenému světlu, a tedy i minimálně 8 hodin tmy, na některých farmách je díky střešnímu prosvětlení zabezpečen i přístup denního světla, u dalších jsou zbudované zimní zahrady. Slepice se krmí 3-4x denně krmnou směsí, která obsahuje mačkanou pšenici, ječmen, tritikále, kukuřici, sojový šrot, slunečnicový šrot, řepkový šrot, minerální látky a vitamíny. Podestýlku pak mají z řezaného sena, řezané slámy, hoblin či rašeliny.
Přemek v kuchyni
Tím to ale neskončilo. Přemek se podíval i do třídírny vajec, kam putují přímo od slepic a na závěr zajel také do McDonald’s, aby se podíval a sám si vyzkoušel, jak se vajíčka do McMuffin připravují přímo v kuchyni. Pro sázená vejce do této snídaňové pochoutky se používá forma, kterou je třeba před použitím minimálně 5 minut nahřívat položením na gril. Poté se vytře rozpuštěným máslem a teprve pak do ní putuje rozklepnuté vajíčko. U něj se pomocí speciální špachtle protrhne žloutek, aby měl zaměstnanec jistotu, že je opravdu udělaný, což se dělá z důvodu ochrany zdraví zákazníků. Následně se přes formu položí víko s nálevkou, do níž se nalije voda a díky působení vzniklé páry je za chvíli hotovo. Nikde žádný vaječný prášek! Pokud se chcete sami přesvědčit a vidět, jak to Přemkovi šlo v kuchyni a co všechno dalšího se na farmě o slepicích a vajíčkách dozvěděl, video shrnující jeho poslední cestu najdete zde.