Přemek Forejt v akci: Jaká je kvalita masa v restauracích McDonald’s
Vyhlášený šéfkuchař Přemek Forejt odhaluje další tajemství v McDonald’s! Z čeho je maso do burgerů, z jaké části krávy pochází a co brání většímu rozšíření Beyond Meat produktů? Na tyto a další otázky se Přemka ptali jeho fanoušci na Instagramu. Ten se proto vypravil do zpracovatelského závodu, kde se z předního hovězího stanou plátky mletého masa do burgerů. Tam natočil unikátní video, kde svým sledujícím ukazuje a vysvětluje, jak se to vlastně celé má, odhrnuje oponu a představuje zpracování masa. Zároveň tím boří nejčastější mýty o kvalitě a zpracování masa.
Nejčastěji se zvědaví uživatelé ptali na kvalitu, původ, zpracování masa a hygienické podmínky při jeho zpracování. A výsledek? Ikonické hovězí burgery se skládají ze stoprocentního masa, 80 % tvoří libové hovězí maso a 20 % pak tuk, a to výhradně z přední čtvrti skotu. Finální výrobky nejsou dochuceny žádnými chemikáliemi ani náhražkami, ale pouze solí a černým pepřem až po ugrilování v restauracích sítě McDonald‘s. Zhruba polovina z celkového objemu masa do burgerů pochází od českých farmářů, kteří jej dodávají do masokombinátu Polička na Vysočině, kde probíhá porážka a bourání. Přední čtvrť pak putuje do moderního závodu OSI v Polsku, který je zodpovědný za zásobování masa nejen do českých a slovenských McDonald’s. Společnost OSI jakožto globální strategický partner a dodavatel hovězího masa pro McDonald’s je zodpovědný nejen za původ a kvalitu masa, ale také za výběr, audit a kontrolu farmářů, kteří maso dodávají. Všichni dodavatelé musí dodržovat přísné podmínky, které McDonald’s a OSI nastavily, a také program Animal Welfare, aby se zvířaty bylo zacházeno humánně.
Hygiena je priorita
A jak probíhá celý proces zpracování masa? Po přívozu je pečlivě kontrolováno a následně za dodržování přísných hygienických postupů namleto, ihned zamrazeno a posláno do restaurací. Ani takový ras na kvalitu jako je Přemek Forejt, nenašel na celém procesu nic špatného, naopak byl celým procesem příjemně překvapen. Jak je to ale s hygienou v místě kde se zpracovává tolik masa? Po celém dni nastoupí uklízecí četa a ta pečlivě vydrhne a vyčistí celou halu. Čistota, správná hygiena a zdravotní nezávadnost jsou pro OSI i McDonald’s hlavní prioritou.
Ještě šťavnatější maso?
Proč maso působí někdy vysušeně, jak to že má pořád stejnou barvu, jak je možné, že je tak rychle ogrilované? I takové byly otázky followers, na které Přemek zjišťoval odpovědi. Aby se předešlo vysušení, McDonald‘s přišel se zbrusu novým způsobem, jak maso udělat šťavnatějším. Žádné vysušené burgery už tak nehrozí a zákazníci si díky tomu pochutnají ještě o něco více. McDonald’s se snaží neustále přicházet s inovativními způsoby, jak udělat své pokrmy ještě chutnějšími. Jak je vidět ve videu, maso se ve zpracovatelském závodu hluboce zamrazí a do restaurací putuje ve zmraženém stavu, následně se bez použití oleje griluje na kontaktním grilu o teplotě spodní grilovací plochy 177°C a 218°C té horní. Díky tomuto postupu je maso velmi rychle připravené, zároveň ale křehké a chutné. Vzhledem k tomu, že se vždy u každého hovězího burgeru používá stejný proces, má maso také vždy stejnou barvu. A jak je to s alternativami k hovězím burgerům? I to dokázal Přemek zjistit! Zkrátka a jednoduše po burgerech například z Beyond Meat nebo z vepřových produktů není prostě taková poptávka. Dobroty z hovězího si zkrátka stále drží prim a není se čemu divit.