Probio: Recepty na zdravé silvestrovské dobroty
Společnost PROBIO je první a největší výrobce biopotravin v České republice. V nabídce má základní biopotraviny – od obilovin, mouky, luštěnin, těstovin, mlýnských produktů či olejů až po pochutiny, jako jsou sušenky, rychlé směsi, čokolády, víno či kávu.
V sortimentu je přes 400 bezlepkových produktů. Od počátku výroby se společnost věnuje zpracování starých tradičních plodin, které dříve běžně pěstovali a využívali naši předci. „Hledali jsme inspiraci ve zkušenostech lidí žijících zde mnoho generací před námi. Pátrali jsme v historické literatuře a postupně zjistili, že se v místní krajině výborně dařilo pšenici špaldě a pohance“ uvádí majitelé společnosti.
Mezi výrobky patří mnoho produktů ze špaldy, pohanky, jednozrnky, dvouzrnky, žita, ovsa, ječmene a dalších superfood. Nejenže výborně zpestří jídelníček, ale patří mezi opravdové výživové bomby. Právě díky jejich výživovému složení jsou nazývány moderním pojmem „superfood“.
Zdravé silvestrovské recepty:
Rozmarýnové tyčky se semínky
10 g droždí
1 lžička cukru třtinového Probio
300 g špaldové chlebové mouky Probio
1 lžička soli
1 rovná lžička mletého rozmarýnu
130 ml teplé vody
50 g olivového oleje + 1 lžíce na potření
Hrst oblíbených semínek
Postup:
Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Zalijte asi 1 – 2 lžícemi vody, lehce poprašte moukou a pod utěrkou nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
V míse (nebo robotu) smíchejte mouku, sůl a rozmarýn. Přidejte kvásek, zbylou vodu, olivový olej a zpracujte hladké těsto. Hodinu nechte těsto kynout pod utěrkou a během té doby – asi po půl hodině – propracujte.
Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na slabší plát velký asi 50 x 30 cm. Potřete ho olejem a posypejte semínky. Poté podélně přehněte. Nakrájejte těsto na 2 cm silné pruhy. Ty jeden po druhém několikrát stočte kolem své osy a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 10 – 15 minut.
Česnekové a česnekovo-bylinkové trojhránky
Doba přípravy: 30 minut + kynutí 1 hodina
Doba pečení: 30 minut
Množství: 2 „štangle“ (každá cca 17 – 20 trojúhelníčků)
Ingredience:
Těsto:
250 ml mléka,20 g droždí, 1 lžička cukru třtinového Probio
400 g bio pšeničné chlebové mouky Probio
1 lžička soli, 60 g bio olivového oleje Biolinie
Náplň:
6 stroužků česneku, špetka soli
4 lžíce bio olivového oleje Biolinie
Bylinky podle chuti
Vejce na potření, semínka na posypání
Postup:
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Zalijte trochou mléka, přidejte lžíci mouky a promíchejte. Pod utěrkou nechte 15 minut pracovat.
Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko a olej a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou. V polovině kynutí těsto propracujte.
Česnek prolisujte, nastrouhejte nebo najemno nakrájejte a smíchejte se solí, olejem a případně najemno pokrájenými bylinkami.
Vykynulé těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce na obdélník velký cca 40×25 cm. Potřete česnekovým olejem (jeden podélný okraj cca 2cm nechte suchý) a stočte do rolády.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Můžete posypat semínky. Nakrájejte na trojúhelníčky. Neoddělujte. Pečte při 180 °C 30 minut.
Recept na pomazánku z červené řepy:
Předvařenou nebo upečenou středně velkou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte přebytečnou šťávu. V misce promíchejte se dvěma plnými lžícemi zakysané smetany. Dochuťte prolisovaným stroužkem česneku, dvěma lžícemi pomletých vlašských ořechů a solí.