Prodej točené se rok od roku zvyšuje, jakou mají Češi nejraději?
S vysokými teplotami se otevřely i stánky s točenou zmrzlinou. Jde o okamžik, na který čekají malí i velcí vyznavači zmrzlé pochoutky. Jen v patnácti stáncích hypermarketů Globus, které si vyrábí zmrzliny samy dle vlastních receptur, se točené zmrzliny prodalo loňské léto na 300 tisíc porcí. Jaké vévodí našich chutím? A preferujeme mléčné zmrzliny nebo sorbety?
Dle Eurostatu se v roce 2020 v Evropě vyrobilo na tři miliardy litrů zmrzliny. Žebříčku vévodí Německo, kde se produkuje celá třetina z tohoto množství. V Česku se v roce 2020 vyrobilo 36 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha připadlo podle německého serveru Statista.com ve stejném roce průměrně 11,24 kilogramů.
Stovky tisíc zmrzlin, zájem o točenou roste
„V loňském roce jsme v sezóně od května do září prodali téměř 300 tisíc porcí točené zmrzliny a k tomu ještě 250 tisíc porcí kopečkové zmrzliny v našich Café. Což je o 20 procent víc než v roce 2020. Letos by mohl zájem vzrůst o dalších 15 procent, záleží na počasí,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje cukráren a pekáren Globusu, kde vlastní zmrzlinu vyrábějí.
Vyhrají mléčné nebo sorbety?
Na počasí záleží nejen, zda se bude zmrzlina prodávat, ale také to, jaké jsou preferované. „Poměr je přibližně 60 % mléčných a 40 % sorbetů. Sorbety však výrazně ovlivňuje počasí. Pokud bude opravdu horké léto, předpokládám, že se může poměr otočit,“ říká Pavel Meduna. Tomu může napomoci i novinka, kterou do nabídky zařazuje, jde o osvěžující sorbet ananas.
Jestli si dát tu nebo onu příchuť, řeší téměř každý. A rozdíly v jejich oblibě jsou i kraj od kraje. Každý region v České republice totiž má svou pomyslnou „jedničku“. V Liberci to je levandulovo-borůvková, v Karlových Varech milují čokoládovou, České Budějovice zase mléčnou jahodovou. V Praze „frčí“ všechny příchutě točené zmrzliny.
Nejoblíbenější mléčné zmrzliny Globus:
- Vanilková
- Jahodová
- Čokoládová
- Slaný karamel
- Kyselé jablko
Sorbety si pak vedou v Globusu takto:
- Malina
- Černý rybíz
- Jahoda
- Hruška
Z čeho se vyrábějí zmrzliny v Globusu
V cukrářstvích hypermarketů Globus se dělá letos osmnáct zmrzlin dle vlastní receptury. Klasické zmrzliny obsahují plnotučné mléko, cukr, pasty, ovoce a přírodní extrakty. Do banánové patří čerstvé banány, jahodovou tvoří z 40 % jahody. Chuť vanilkové je dosažena použitím extraktu z vanilkových lusků. Sorbety jsou tvořeny hlavně ovocnou složkou, většinu surovin sorbetů dodává do Globusu výrobce z Moravy.
Příchutě točené zmrzliny Globus:
- Vanilková
- Čokoládová
- Extra tmavá čokoláda
- Lískový oříšek
- Jahodová
- Banánová
- Mango
- Červený grep
- Slaný karamel
- Pomerančová
- Kyselé jablko
- Levandulovo-borůvková
- Meruňková novinka 2021
- Sorbet máslová hruška novinka 2021
- Sorbet černý rybíz novinka 2021
- Sorbet malina novinka 2021
- Sorbet jahoda novinka 2021
- Sorbet ananas novinky 2022