Prostřeno na Primě: V příštím týdnu se bude vařit v Jihomoravském kraji
Prostřeno! bude tentokrát v Jihomoravském kraji, kde se o titul nejlepšího hostitele, výhru 60 tisíc a další tisíce v divácké volbě utkají tři muži a dvě ženy. Jihomoravské Prostřeno! odstartuje v pondělí u Adama.
Mladý táta od rodiny se netají tím, že v kuchyni moc času netráví, kromě toho nejí vepřové ani tlusté maso. Tak trochu ho proto zaskočí úkol týdne, kterým jsou škvarky. Doma je nenajde, ale přítelkyně ho zachrání. Jak si s jejich přípravou poradí? Nakonec zvolí pomazánku. Adam bude mít ale hlavně co dělat s přípravou svého menu. Sází na salát caprese s bazalkou a rozpečenou bylinkovou bagetkou, kuřecí vývar s drobením, kuřecí steak s opečenými bramborami a jako dezert připraví tajemný Banana ice. Ne všechno se ale povede a Adam se nevyhne kritice u stolu. Polévka se bude zdát nemastná – neslaná, brambora k hlavnímu chodu nedopečená a chválu si nevyslouží ani zábava, kterou budou hosté považovat za „spíchnutou rychlou jehlou“.
Úterní soutěžní menu připraví benjamínek týdne – teprve šestnáctiletý Jakub. Jakub žije jen se svou maminkou, dříve závodně tancoval street dance, baví ho angličtina, turistika a bruslení. Do Prostřeno! se přihlásil, aby otestoval své kuchařské dovednosti. Vaření ho hodně baví a v budoucnu by se jím rád živil, ostatně je v prvním ročníku kuchařského oboru. Kuba překvapí klasickou kuchyní. Podávat bude bylinková kuřecí prsa v šunce, kuřecí vývar s domácími nudlemi, jako hlavní chod bude vepřové na smetaně à la svíčková a jako dezert obliž prst. Menu jako od babičky. Ovšem na domácí knedlík si ještě Kuba netroufá. Projde mu ke svíčkové kupovaný? Jak na to budou hosté reagovat? A pochutnají si na dalších chodech, nebo se mladý hostitel neubrání vlně kritiky? A bude někdo brát ohledy na jeho věk? Je mu teprve šestnáct let…
Ve středu předvede, co u plotny dovede, operátorka výroby Nikol. Tu baví volejbal, kulečník, bowling a adrenalinové sporty. Nikol si docela věří a v kuchyni rozhodně nestojí poprvé. Nikolino menu zní docela lákavě. Sází na moderní kuchyni – jako předkrm dělá špenátové palačinky s česnekovým dipem, rajčaty, mozzarellou a bazalkou, polévka bude krémová česnečka, jako hlavní chod vepřová panenka ve slanině, chilli batátové hranolky s pórkovou omáčkou a žampiony a na závěr Nikol připraví čokoládové soufflé s borůvkovou omáčkou. Příprava menu hostitelce docela půjde od ruky. Jak se jí bude dařit ve finální fázi, tedy jak se jí povede menu dochutit? U stolu se bude řešit klasická otázka a to, zda je česneková polévka dostatečně česneková, tedy tak akorát. A při šmejdění hosté zjistí, že Nikol žije s přítelkyní, a docela je to překvapí. Nikol se nebojí zariskovat a jako zábavu připraví pojídání červíků. Ochutnají všichni, nebo se někdo bude zdráhat? A přinese odvážná zábava hostitelce body, nebo ji o ně naopak připraví?
Čtvrteční soutěžní menu připraví servírka Katka. Ta je velkou sportovní fanynkou, baví ji sledování hokeje a bojových sportů. Katka hosty pozve do bytu, který jim připraví šok. Nebude ani zabydlený, ani tak docela uklizený. Prostě od mladé dámy hosté čekali víc. Zachrání večer Katka alespoň svou kuchyní? Má sice velké plány a ambiciózní menu, ale nakonec se jí dařit nebude. Všechno bude dlouho trvat a hosté si budou stěžovat na nekonečné čekání. Dokonce i zábava přijde na řadu dřív, než bylo v plánu. Hodně se bude mluvit o brokolicové polévce a nepovede se ani kachní stehno. Podaří se Katce vůbec něco? Ještěže se netají tím, že je flegmatička, a nic by ji tedy nemělo rozhodit.
Páteční vaření si vezme na starost obchodní zástupce a hodinový manžel Radek. Radek si myslí, že je přátelský a nekonfliktní. V mladé partičce je ale nejstarší a dočká se přezdívky „fotr skupiny“. Všichni jsou zvědaví, jak si Radek u plotny poradí. Přes týden se kritickým poznámkám nevyhýbal, tak je ve hře, že se budou péct oplátky. Radkovo menu už na papíře vypadá velmi lákavě. Radek sází na moderní kuchyni, když slibuje kachní rillettes s domácím chlebem, hráškové cappuccino, vepřovou panenku v chlebu s gratinovanými bramborami a na závěr čokoládový cheesecake se slaným karamelem. Zkušenosti v kuchyni Radkovi rozhodně nechybí. Otázkou ale je, zda mladí a neklidní jeho moderní menu dokážou ocenit. Jak celý týden dopadne? A kdo to vyhraje?