Recept na výrobu Pivní pálenky Bernard zná pouze jediný člověk

Způsob, jak z piva získávat čistý a chutný nápoj, objevil mistr chrámeckého lihovaru Jiří Syrovátka. „Podařilo se nápoj zbavit všech neduhů, kterými pivní pálenky trpí, jako je třeba nepříjemná hořkost. Naopak se podařilo vyladit silný, ale chutný a jemný nápoj. Stálo to hodně piva, času a energie, než jsem na to přišel, takže k tomu nikoho nepouštím. „Je to příliš drahá zkušenost,“ říká Jiří Syrovátka, který je u výroby pálenky vždy zcela sám.

Na jednu edici pálenky zpracuje 360 sudů piva. „Významnou částí úspěchu je nestejnoměrné zahřívání piva, kterého lze dosáhnout jedině topením dřevem pod měděnými kotli. V nádobách z jiných materiálů tak dobrého výsledku dosáhnout nelze,“ přece nechává nahlédnout do „kuchyně“ Jiří Syrovátka.

Každá nová edice Pivní pálenky Bernard se vyprodala na e-shopu do týdne, vždy rychle mizí i z pultů prodejen. Do stálé nabídky se úspěšný nápoj zatím ale nedostane. Je to otázka kapacity lihovaru, který Bernardovu pálenku připravuje. „Biolihovar Zámecké sady v Chrámcích zpracovává především vlastní úrodu ovoce. Na naši pivní pálenku je prostor jen několikrát do roka,“ vysvětluje marketingový ředitel Rodinného pivovaru Bernard Tomáš Lipták. Vytížení biolihovaru, který vyrábí výhradně limitované série exkluzivních pálenek, je závislé na počasí a na tom, kdy zraje ovoce.

Aktuálně pivovar začal prodávat pálenku z druhé letošní edice, celkem letos na trh uvedl 5 200 lahví. Pálenka je vyrobena z ležáku. „Je to exkluzivní nápoj. Silný, jemný, s tóny sladu v chuti i ve vůni. První edice byla skvělá, letošní ročník je ale ještě lepší. Už je to vychytané,“ pochvaluje si spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Stříbro z Londýna

Kromě obliby u zákazníků už si Pivní pálenka Bernard vydobyla i uznání odborníků v zahraničí. V soutěži London Spirits Competition v mezinárodní konkurenci v kategorii Other Spirits získala stříbrnou medaili. Zajímavostí je ovšem i hodnota Pivní pálenky Bernard v internetových aukcích, kde už byla vydražena za desetinásobek původní prodejní ceny. Stává se tak i zajímavým investičním artiklem. „Hodnota pálenky ale stoupá ve více ohledech. Už v prvních měsících jsme zjistili, že zajímavě zraje, získává unikátní hebkost,“ dodává Stanislav Bernard.

Pivní pálenku Bernard je možné zakoupit ve značkových prodejnách pivovaru, v e-shopu pivovaru a také na Alza.cz a Lihovarek.cz.

You may also like...