Recept na Zelený čtvrtek: Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami
Osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený, příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.
4 porce, příprava 45 minut
Polévka
2 šalotky nebo 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 střední brambora, 2 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu, ½ lžičky kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, 100 ml suchého bílého vína, 2 cukety (500 g), 1 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 svazek ředkviček, 2 hrsti rukoly, sůl
Olej
1 hrst hladkolisté petržele, 8 lžic extra panenského olivového oleje
Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno:
Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová