Region Valpolicella nabízí rozmanitá vína: Amarone, Recioto, Valpolicella, Ripasso
Přestože se oblast Valpolicella v Benátsku rozkládá na pouhých 600 hektarech vinic, rozmanitost místních vín vyráběných na svazích jedenácti údolí severozápadně od tohoto „města na vodě“ je vskutku impozantní. Najdete zde vše od okouzlujících vín pro běžné denní pití přes prestižní odrůdy, až po svůdná dezertní vína. Vína Valpolicella nabízejí nejen stylově rozličný požitek, ale jsou také ideálními společníky k jídlu.
Amarone della Valpolicella DOCG (kontrolované a zaručené označení původu) je bezpochyby králem vín z tohoto regionu. Nejprestižnější víno oblasti se vyrábí technikou „Appassimento“ ze seschlých hroznů, které odpočívají 90 až 120 dní na mřížkách nebo v dřevěných lískách v podkrovních půdách „fruttai“ za dobrého odvětrání. Během této doby se v sesychajících hroznech koncentrují nejen cukry a polyfenoly, ale zejména všechny jejich výjimečné chuťové charakteristiky, které dělají Amarone della Valpolicella DOCG naprosto nezaměnitelným.
Během zimy následuje šetrná vinifikace s obzvláště pomalým kvašením, po níž se víno školí v dřevěných sudech po dobu nejméně dvou let, což mu dodává jedinečnou chuť. Výsledkem je jiskrné suché červené víno vysokého kalibru s vysokým obsahem alkoholu, které je komplexní, plné a sametové a září intenzivními tóny červeného ovoce, sušeného ovoce, tabáku i koření. Je ideálním společníkem k dušenému hovězímu masu nebo zvěřině. Jedná se rovněž o víno, které je vhodné k dlouhodobé archivaci.
Na sladkou notu: Recioto della Valpolicella DOCG
Recioto je méně známé „dvojče“ velkého Amarone, oproti němuž se vyznačuje nižším obsahem alkoholu, a naopak vyšším obsahem zbytkového cukru. Právě díky vysoké koncentraci zbytkového cukru a extraktivních látek patří Recioto k nejznámějším dezertním vínům. Před lisováním a prokvašením se i zde pečlivě vybrané hrozny nejprve suší na sušicích stojanech nebo bednách. Princip výroby je pak podobný jako u Amarone, avšak v Reciotu zůstává záměrně vyšší zbytkový cukr a víno je lahvováno do menších formátů. Výsledkem je dezertní víno s plným tělem, které vyniká svůdnou vůní červených bobulí a chutná po zralém ovoci. Mimochodem, Recioto DOCG je jediné dezertní víno vyráběné v oblasti Valpolicella a díky své ušlechtilé sladkosti je ideální k dezertům, jako je čokoládová pěna, pralinky nebo jemné pečivo. Skvěle si však rozumí i s jemnými a kořeněnými sýry, a to až po charakteristicky výraznou nivu.
Menší bratr: Valpolicella Ripasso DOC
Pro ty, kteří dávají přednost méně objemnému a intenzivnímu vínu, stojí za to podívat se blíže na Valpolicella Ripasso DOC (chráněné označení původu). Výrobní proces vína Ripasso je regionálním tradičním postupem a jeho název je odvozen od italského slovesa „ripassare“ – po první fermentaci se k vínu přidají slupky sušených hroznů, použitých na výrobu Amarone, nechají se nějaký čas macerovat a proběhne druhotná fermentace. Alternativně se přes právě vylisovanou matolinu Amarone přečerpá mladá Valpolicella posledního ročníku.
Tento proces nepatrně zvyšuje obsah alkoholu a obohacuje víno o vyšší koncentraci cukru, polyfenolických látek a aroma. Víno má intenzivní a hlubokou rubínově červenou barvu, pyšní se i výraznou komplexní vůní. V chuti je suché a harmonické, s pevným tělem. Závěr je poměrně vytrvalý, jemný a čistý. Díky své sametové struktuře je vynikajícím doplňkem k pokrmům z jehněčího a hovězího masa nebo ke grilované zelenině, zejména pokud jsou tyto pokrmy připravovány s čerstvými bylinkami. Víno se rovněž skvěle snoubí s vyzrálým horským sýrem, případně s grilovanými klobásami.
Valpolicella DOC a Valpolicella Superiore DOC
Valpolicella DOC má svůj vlastní jedinečný styl – při výrobě se nepoužívají sušené hrozny, ale pouze čerstvě sklizené. Jedná se o vína, která jsou svěží, mladá, snadno pitelná, lehkého až středního těla se svěží kyselinkou. Mohou pocházet ze tří různých oblastí: Oblast Valpolicella Classico se rozkládá napříč pěti údolími severně od Verony, podoblast Valpantena leží východně od ní a zasahuje až na předměstí metropole. Valpolicella Orientale zahrnuje severní oblasti Verony a údolí kolem Illasi, Cazzano di Tramigna a Mezzane di Sotto.
O jeden stupeň kvality výše, než Valpolicella DOC je Valpolicella Superiore DOC. Pro toto víno používají vinaři pouze hrozny ze svých nejlepších vinic. Kromě toho se někdy hrozny krátce suší, takže Valpolicella Superiore DOC je hutnější a tělnatější v chuti i ve vůni. Zatímco Valpolicella DOC je vynikajícím doplňkem k předkrmům všeho druhu, k pokrmům z drůbeže a vepřového masa či ke křupavým salátům, varianta Superiore se ideálně hodí k hovězímu masu a středně vyzrálým sýrům, případně k vydatným dušeným pokrmům, které jsou oblíbené zejména v zimním období.
Co mají vína Valpolicella společného
Jakkoli se vína z oblasti Valpolicella od sebe liší, spojují je přísná pravidla výroby, která v této oblasti již leta panují. Od Amarone DOCG po Valpolicella DOC jsou velmi jasně definovány kvalitativní normy a podmínky výroby: vínům dominuje hlavní červená odrůda Corvina, kterou doplňují další místní odrůdy, například Corvinone nebo Rondinella. Doba zrání vína je stanovena zákonem – například Valpolicella Superiore DOC a Valpolicella Ripasso DOC musí zrát nejméně jeden rok, u Amarone della Valpolicella DOCG jsou to roky dva a u Amarone Riserva čtyři roky.